De zomer breekt aan en het is tijd om op het terras te genieten van de zon. Om volop te genieten is een groen en strak gazon natuurlijk ideaal. Toch brengt dit veel werk met zich mee. Wanneer je een goed onderhouden gazon wilt, zal je het hele jaar door aan de slag moeten om het gras mooi te houden. Dit betekent bemesten, zaaien, maaien en sproeien. De een doet het met liefde, maar de ander zit toch liever in het zonnetje in de tuin. Een perfecte oplossing hiervoor is kunstgras. Lees in dit artikel hoe je je tuin kunt oppimpen met kunstgras en hoe je het hele jaar door kan genieten van een prachtig gazon!

Verschillende soorten kunstgras

Er zijn vele soorten kunstgras. Door deze grote keuze is er veel mogelijk. Verschillende tuincentra of tuinwebshops bieden kunstgras aan voor de tuin, het (dak)terras of het balkon. Bedenk je dus goed waar je het wilt hebben. Heb je niet zo’n grote tuin en zit je graag op het balkon? Dan is kunstgras op een balkon ideaal om toch het ‘tuingevoel’ te krijgen.

Niet ieder stukje kunstgras is hetzelfde. Het ene stukje kunstgras is zachter dan het ander. Net zoals het ene stuk kunstgras ook meer op normaal gras lijkt dan het ander. Het is natuurlijk wel zo dat hoe zachter en echter het kunstgras is, hoe duurder de prijs zal zijn. Je kunt je van tevoren bedenken waarvoor je het gazon gaat gebruiken. Is het alleen voor de sier? Dan kan je gerust wat minder zacht kunstgras kiezen. Maar gaat er veel op gespeeld of gesport worden? Dan is zachter kunstgras een slimme keuze.

Kunstgras leggen

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar kunstgras kun je prima zelf leggen. Je moet er rekening mee houden dat je met een rechthoekig kunstgrasveld van 10 bij 4 meter ongeveer twee uur bezig bent. Dit is exclusief het grondwerk wat eraan vooraf gaat.

Allereerst is het belangrijk om het oude gras te verwijderen, dit kun je gewoon met een schep doen. Vervolgens breng je een zandbed aan van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik, waarna je het zandbed inwatert en uitvlakt. Leg nu het onderdoek, of ook wel stabilisatiedoek genoemd, op het zandbed en leg vervolgens het kunstgras neer. Snij en lijm eerst netjes de naden en snij daarna pas het kunstgras. Sla het vast met haken, borstel het kunstgras op en als laatste: geniet van je prachtige gazon!

Ging de uitleg je te snel? Bekijk hier dan een handige uitlegvideo over kunstgras leggen.

Over de auteur