Verbouwen? Welke vloer kies jij

parketvloer

Welke vloer kies je bij het verbouwen van je huis?

Een huis verbouwen doe je om de kwaliteit én het uiterlijk van je woning te verbeteren. Eén van de belangrijkste keuzes die je hierbij moet maken, is het materiaal dat je voor de vloer gaat gebruiken. Hoe kies je de juiste vloer bij een verbouwing?

Tip 1: denk aan je budget

Bij elke verbouwing is het een uitdaging om binnen het beschikbare budget te blijven. De ideale vloer voor een verbouwing kent daarom niet alleen een lage aanschafprijs, maar ook een goed te voorspellen totale prijskaartje. Een vloer die je zelf kan aanleggen, is om deze reden gunstiger, aangezien je dan niet het risico loopt om geconfronteerd te worden met onverwachts hoge kosten voor het door een professional laten aanleggen van de vloer.  Een houten vloer is daarom vaak minder aantrekkelijk. Een houten vloer kent namelijk niet alleen hoge aanschafkosten, maar de aanleg van dit type vloer vereist bovendien (dure) vakmanschap. Een tegelvloer is al eenvoudiger aan te leggen, terwijl laminaat zelfs zonder kluservaring eenvoudig en snel kan worden aangelegd.

Tip 2: kies voor de lange termijn

De aanschaf- en aanlegkosten zijn belangrijk om binnen je verbouwingsbudget te blijven, maar op de iets langere termijn zijn ook de schoonmaak en het onderhoud van de vloer van belang. Wanneer het aankomt op weinig onderhoud, dan zijn drie vloertypes de aantrekkelijkste opties: beton, tegels en parket. Zowel een beton-, een tegel- als een parketvloer vereist namelijk geen bijzondere onderhoudswerkzaamheden. Deze harde en duurzame vloeren zijn bovendien bestendig tegen water, viezigheid en een stootje. Schade komt dan ook slechts zelden voor bij deze drie soorten vloerbedekking. Ondanks dat een houten parket vloer qua kosten misschien hoger zal liggen, ben je met een parketvloer zeker voorzien voor een lange tijd, een overweging waard om toch voor een mooie parketvloer te kiezen!

Tip 3: het oog wil ook wat

De ideale vloer combineert een lage prijs en hoge levensduur met een aantrekkelijk uiterlijk. Bijvoorbeeld een betonnen vloer is weliswaar voordelig en duurzaam, maar oogt veelal industrieel en weinig huiselijk. Laminaat daarentegen ziet er wél aantrekkelijk uit in een woonhuis. Bij deze kunststofvloer kan namelijk eenvoudig elke print op de bovenlaag worden aangebracht. Zo kan een laminaatvloer het uiterlijk meekrijgen van een vloer van hout, natuursteen of welk materiaal dan ook. Wie zodoende bijvoorbeeld wél het fraaie uiterlijk van een houten vloer wil, maar niet de hoge prijs en het vele onderhoud- en schoonmaakwerk, kan kiezen voor een laminaatvloer.