Tips voor het zoeken naar geschikte underlayment platen

underlayment

Underlayment is een houten plaatmateriaal dat bij de introductie vooral werd gebruikt als constructieplaat, op plekken die niet zichtbaar waren. Hierdoor kent men underlayment ook wel onder de noemer constructie multiplex. Een underlayment plaat is sterk en bestaat uit meerdere lagen houtfineer, die allemaal op elkaar worden geperst. Het is vaak vlakker dan multiplex en ziet er anders uit. Waar underlayment vroeger alleen gebruikt werd op niet zichtbare plekken, zien we het nu steeds vaker terugkomen in interieurs of meubels. De natuurlijke, stoere uitstraling past namelijk heel goed in een modern of Scandinavisch interieur.

Gebruik underlayment alleen binnenshuis

De manier waarop je underlayment gebruikt, bepaalt hoe de platen afgewerkt moeten worden. Hoe die afwerking ook gaat zijn, en hoe je underlayment ook moge gebruiken: gebruik het alleen binnenshuis. Hoewel de platen zijn verlijmd en vochtwerend zijn gemaakt, kan het hout niet goed tegen vocht en zal het bij toepassingen buiten snel gaan rotten. 

De afwerking van underlayment

Als je underlayment gaat gebruiken op een zichtbare plek is het zaak om die mooi af te werken. Een grondlaag werkt daar goed voor en de kopse kant kun je behandelen met een zogenaamde randsealer. Aflakken kan eventueel met een blanke lak, om de uitstraling te behouden.

Meerdere lagen houtfineer

Zoals hierboven is omschreven bestaat underlayment uit meerdere lagen houtfineer. Dit zijn dunne lagen hout die als een grote plaat van een boomstam worden geschild. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor er een dikke, sterke plaat ontstaat. Houtfineer is massief en kan dus gaan kromtrekken; om die reden zijn de lagen houtfineer kruislings met elkaar verlijmd. Mocht het dan krom willen gaan trekken zullen de andere lagen fineer dat voorkomen.

Underlayment in combinatie met steigerhout

Door de stijgende populariteit zie je underlayment ook steeds vaker gebruikt worden voor meubels. Het wordt gemaakt van hetzelfde hout als steigerhout en wordt daarom vaak in combinatie met deze planken gebruikt. Het underlayment wordt dan gebruikt voor staanders en liggers, omdat dit een plaatmateriaal is is het breder dan bijvoorbeeld steigerhouten planken. Maar ook achterwanden kunnen er van gemaakt worden. Een veelzijdig product en perfect als je op zoek bent naar een warme uitstraling voor je project binnenshuis. Voor veel stilistische projecten wordt het vuren plaatmateriaal ook veel gebruikt. Deze projecten kunnen variëren van kleine decoratieve dingen, zoals speelgoed of een poppenhuis, tot grotere projecten als een wandrek of kinderbureau.