Tips voor dakrand beveiliging

dakrandbeveiliging

Als er werkzaamheden op hoogte gedaan worden, ben je verplicht om voor beveiliging te zorgen bij een eventuele val. Dit kan eigenlijk op twee manieren gedaan worden: door individuele valbeveiliging en door collectieve valbeveiliging, zoals dakrand beveiliging. Voor werkzaamheden op het dak, geniet de laatste altijd de voorkeur.

Individuele valbeveiliging

Dat is omdat individuele valbeveiliging, nooit praktisch is met werken. Je moet dan een harnas aan, waar allerlei touwen aan bevestigd worden, die je opvangen bij een eventuele val. Vaak moet hier een tweede persoon bij zijn, puur om alles in de gaten te houden en de touwen strak. Dit belemmert de bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je constant bewust bent van het risico, wat werken op hoogte niet fijner maakt.

Collectieve dakrandbeveiliging

Meestal wordt daarom gekozen voor permanente, collectieve dakrandbeveiliging.  Dit zorgt namelijk voor optimale beveiliging, enorm gebruiksgemak en een rustige gemoedstoestand, omdat het werken op hoogte ineens niet meer gevaarlijk voelt. Vooral voor grote projecten is dit een uitkomst, omdat zo’n klus weken kan duren, maar daarnaast kun je ook voor kleinere projecten voor dit soort beveiliging zorgen, omdat het opbouwen hiervan, niet erg moeilijk hoeft te zijn en daardoor niet lang hoeft te duren. Schakel hier echter wel een dakrandbeveiligingsspecialist voor in als je geen ervaring hiermee hebt. 

Sneller werken

Dakrandbeveiliging biedt maximale bescherming, ook als er meerdere personen op het dak aan het werk zijn. Al deze mensen zullen met een goede gemoedstoestand hun werk kunnen doen, en zich geen zorgen hoeven te maken over de beveiliging. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard kan worden. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus beginnen.

Veel betaalbare systemen voor dakrandbeveiliging

Vooral door de opkomst van zonnepanelen is dakrandbeveiliging een stuk beter geworden en zijn er betaalbare systemen die erg goed werken en vaak makkelijk te gebruiken zijn. De valbeveiliging moet functioneel zijn en op de eerste plaats de mensen die aan het werk zijn beschermen. Voor sommige klussen wil de opdrachtgever, om esthetische redenen, dat de dakrandbeveiliging ’s avonds en in het weekend verdwijnt. Dan is een neerklapbare beveiliging een goede optie. Hiervoor zijn handige systemen ontwikkeld en waar dit vroeger prijzige oplossingen waren, kun je nu met een minder grote investering al een erg goede beveiliging kopen. De investering in veiligheid, gebruiksgemak en bescherming is er een voor de lang termijn…

Permanente dakrandbeveiliging

Soms is het nodig om permanente dakrandbeveiliging te hebben, als dit bijvoorbeeld een dak is waar geregeld onderhoudsmonteurs op moeten werken. Dit kan zijn omdat de airco hier op staat, of omdat er zonnepanelen staan die geregeld gecheckt moeten worden. Ook hier zijn goede oplossingen voor te vinden, die geen afbreuk hoeven doen aan het pand, esthetisch gezien. Een bijkomend groot voordeel is dat anderen die af en toe op het dak moeten, ook veilig zijn en zij geen speciale cursus nodig hebben om met bijvoorbeeld individuele valbeveiliging dit te doen. Het beschermt al je personeel en je bespaart op de lange duur geld uit. Daarnaast hoeft niemand van je personeel tussentijds opgeleid te worden, of updates hiervoor te blijven doen. Je hoeft alleen nog maar te zorgen voor een periodieke controle van het systeem. Zolang dat goed is, kan iedereen veilig op hoogte zijn werk doen.