PVC in en rondom het huis

pvc

PVC is een materiaal dat veelvuldig wordt gebruikt in en rondom het huis, maar wat is het nou eigenlijk? En welke voordelen biedt het? Dat leggen we je graag uit in onderstaande tekst. 

Wat is PVC?

PVC, een afkorting voor polyvinylchloride, is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het is een stabiele, inerte en flexibele kunststof. PVC kan in elke vorm worden geëxtrudeerd en wordt daarom vooral gebruikt voor producten met complexe vormen, zoals dashboards, kinderspeelgoed, etc.

Veelgebruikte kunststoffen

Rond 1840 ontdekte een Franse natuurkundige per ongeluk polyvinylchloride en in 1872 ontdekte hij een methode om polyvinylchloride te produceren. Na de Tweede Wereldoorlog werd PVC geproduceerd en dit plastic deed zijn intrede in ons dagelijks leven. We weten dat PVC voornamelijk afkomstig is van PVC-buizen waar elektrische draden in gebouwen worden uitgetrokken. Tegenwoordig worden PVC-buizen ook gebruikt voor water-, gas- en afvoerleidingen. In de jaren zestig werd PVC een populaire vloerbedekking, bekend als zeildoek. PVC-laminaten zijn de laatste jaren in opkomst. De populariteit van PVC is gerelateerd aan de bewerkbaarheid, isolatie en bewerkingsnauwkeurigheid. PVC kan in elke vorm worden geëxtrudeerd en wordt daarom vooral gebruikt voor producten met complexe vormen, zoals dashboards, kinderspeelgoed, etc. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan de materialen die in het productieproces worden gebruikt, met name aan de zogenaamde weekmakers die de flexibiliteit van PVC bepalen. Deze eisen zijn zo streng dat PVC voor medische toepassingen en speelgoed veilig kan worden gebruikt.

Voordelen

PVC-producten hebben een lange levensduur en PVC-planken hebben een levensduur van minimaal 100 jaar. Het grootste voordeel van PVC is dat het gemakkelijk te recyclen is. Aan het einde van zijn levensduur kan PVC gemakkelijk worden vermalen tot pellets die als basis dienen voor nieuwe PVC-producten.

Hard vs zacht PVC

Als het gaat om PVC-platen, kunnen we twee soorten onderscheiden, de ene is hard PVC en de andere is PVC-schuimplaat (schuimplaat). PVC-schuimplaat is een bijzonder licht materiaal. Het soortelijk gewicht is ongeveer 0,5 g/cm³. Dit maakt het ongeveer 50% lichter dan harde PVC-plaat. Door hun lichte gewicht zijn deze boards niet bijzonder stijf. Schuimplaten kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt: door de eigenschappen van deze PVC-platen worden ze veel gebruikt in de zeefdruk- en reclame-industrie. PVC-platen zijn gemakkelijk te bedrukken en te bedrukken. Het materiaal wordt ook in de bouw gebruikt vanwege de goede brandwerendheid, geluids- en warmte-isolerende eigenschappen. Daarnaast is het materiaal makkelijk in gebruik, wat bouwtoepassingen makkelijker maakt.