De herfst is weer aangebroken en het duurt niet lang meer voordat de winter zich laat zien. Voordat het gaat vriezen is het van belang om de nodige aanpassingen aan je huis te doen. Lees hier wat je niet mag vergeten voordat de winter begint.
Tip 1: Laat je cv-ketel controleren
Een goed onderhouden cv-ketel gaat jaren mee. Tijdens de zomermaanden hoeft de cv-ketel nauwelijks te werken, terwijl hij in de wintermaanden constant bezig is met het verwarmen van je huis. Het zou vervelend zijn als je cv-ketel het begeeft op het moment dat je hem het hardst nodig hebt. Laat je cv-ketel daarom voor de winter controleren.
Tip 2: Laat de schoorsteen vegen
In de winter is het heerlijk om avonden bij de openhaard te zitten. Heb je een openhaard in de woonkamer? Laat deze dan voordat het echt koud wordt vegen. Door het goed onderhouden van de schoonsteen onstaat er minder snel een schoorsteenbrand. Plaats voor alle zekerheid op elke verdieping een rookmelder als alarmsysteem. Zo zorg je er in het ergste geval voor dat je er op tijd bij bent om de schade te beperken.
Tip 3: Bespaar door te isoleren
Vind jij het in de winter ook lang duren voordat het lekker warm wordt in huis? En moet je daardoor regelmatig 3 lagen kleding aan? Dit is niet nodig als je je huis geïsoleerd is. Door het isoleren van je huis blijft de warmte beter binnen en de kou buiten. Een geïsoleerd huis is niet alleen lekker warm, maar zorgt ook voor lagere energiekosten. Met dakisolatie bespaart u al gauw zo’n € 400 per jaar.
Tip 4: Plaats een buitenlamp
In het najaar wordt het vroeg donker en pas laat weer licht. Kom jij ook pas in het donker terug van je werk? Plaats dan een buitenlamp met bewegingssensor, deze gaat aan zodra je er langs loopt. Zo heb je licht bij thuiskomst, zonder dat de lamp de hele dag moet branden. Buitenverlichting is niet alleen heel fijn voor jezelf, maar het is ook goede inbraakbeveiliging. Beschik je over een buitenlamp, dan is de kans groot dat inbrekers naar het volgende huis gaan. Inbrekers hebben er een hekel aan om zichtbaar te werk te gaan.
Tip 5: Maak de dakgoot leeg
In de herfst en winter valt er normaal gesproken meer neerslag dan in de zomer. Heb je er tijdens de herfst ook last van dat alle bladeren in de dakgoot belanden? Het is slim om deze uit de dakgoot te halen, zo kan het regenwater makkelijk afgevoerd worden. Door de dakgoot leeg te halen, raakt hij niet verstopt en verklein je de kans op lekkage.
Tip 6: Check dakpannen
Ben je de dakgoot aan het leegmaken? Kijk dan gelijk even naar boven om te kijken of alle dakpannen nog goed op hun plek liggen. Is dit niet het geval? Zorg dan dat ze zo snel mogelijk weer op hun plek liggen. Losse dakpannen zorgen niet alleen voor lekkage, maar waait er één van het dak af dan weet je nooit waar hij terecht gaat komen.
Tip 7: Blijf ventileren
Zit jij tijdens de winter ook het liefst binnen in de warmte? Toch is het belangrijk om ook in de periode goed te blijven ventileren. Goede ventilatie vindt 24 uur per dag plaats door bijvoorbeeld ventilatierooster. Toch is het ook in de winter belangrijk af en toe een extra raam open te zetten om het vocht naar buiten te laten, wanneer je bijvoorbeeld de was ophangt. Door het goed ventileren ga je muffe geuren, schimmels en vochtplekken tegen.
Bron afbeelding 1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oostersingel_27_Assen_-_Overcingel.jpg
Bron afbeelding 2: http://www.bremanijsselmuiden.nl/prefab-schoorstenen-praktisch-en-op-maat.html
Bron afbeelding 3: http://www.gartengestaltung-maso.at/de/hausbetreuung/