Je huis meer sfeer geven met het juiste vloerkleed

webparket
Of je nu een houten vloer, keramische tegels of betonvloer hebt, een vloerkleed geeft nog altijd een extra cachet aan je kamer. Het is decoratief en het creëert een warme atmosfeer. Vooraleer je een vloerkleed gaat aankopen, lees de tips die wij voor jou hebben verzameld.

Kies je kleur
De stijl van je woning, je meubelen en accessoires bepalen de kleur van je tapijt. Wil je het tapijt volledig laten aansluiten bij je vloer? Leg bijvoorbeeld een grijs kleed op een betonlook vloer. Of je gaat voor contrasten: bijvoorbeeld een goudbruine houten vloer met een lichtbeige karpet. Je kunt ook zeer contrasterende kleuren met elkaar combineren. Denk aan een fel rood tapijt op een witte vloer of een wit tapijt op een zwarte vloer. Meteen wordt jouw vloerkleed een stijlvolle blikvanger.

Kies je eigen stijl
We zetten hier even een paar clichés op een rijtje, die toch nog altijd geldig zijn. Kies dikke wollen tapijten voor een landelijke woning. Ga voor Perzische tapijten in een klassieke woning. Vintage woningen, lofts en industriële panden zijn heel geschikt om verweerde tapijten te leggen. In moderne of minimalistische woningen kun je zeer strakke uni-color tapijten, of anderzijds vloerkleden met felle kleuren, etnische prints en contrasterende kleuren kiezen.

De grootte is van belang
Ga zorgvuldig na welke grootte je tapijt moet zijn. Dit kun je best door bijvoorbeeld een laken op de grond te leggen waar het tapijt moet komen. Zo zie je al een beetje welk effect het zal hebben. Wil je dat je vloerkleed onder de meubels komt? Of wil je bijvoorbeeld enkel je salontafel op het tapijt hebben? Ga je voor één groot tapijt of voor meerdere kleine exemplaren?

Kwaliteit, poolhoogte en productiemethode.
Met de grootte, kleur en stijl ben je er nog niet. Denk ook aan de poolhoogte: lange of korte haren, of platte geweven tapijten? Hou rekening met je levenswijze. Komt het tapijt ergens waar veel gelopen wordt, waar het snel vuil zal worden? Wil je een handgeweven, geknoopt of getuft vloerkleed? En wat met de kwaliteit? Ga je voor ‘eenvoudig’ katoen of ga je liever voor bamboe, kokos, sisal of banaanzijde? Laat je hart spreken, dan doe je nooit verkeerd. Dit geldt ook voor jouw vloerkleed.