Flexibel wonen met een variatie aan parketsoorten

fredparket
Vele huizen zijn voorzien van een houten vloerbedekking. Hout heeft namelijk een natuurlijke en gezellige uitstraling, maar het is ook heel duurzaam. Wel zijn er erg veel verschillende soorten houten vloeren. Als deze verschillende soorten houten vloeren zijn gegroepeerd onder de naam parket. Met een parketvloer wordt dus vooral een houten vloer bedoeld, maar door technische ontwikkelingen, zijn er ook vloeren van andere materialen aan parket toegevoegd, zoals pvc vloeren. Deze vloeren zijn qua materiaal niet van hout, maar zijn wel te verkrijgen in houtlook. Neem voor de verschillende soorten parketvloeren eens een kijkje op de website van Fredparket.

Massief parket

Massief parket zijn houten planken die bestaan uit massief hout. Hierdoor is massief parket de duurste parketsoort, maar teven ook de meeste duurzame. Een massief houten parketvloer kan, mits goed onderhouden, een mensenleven mee en zelfs nog langer. Een massief parket bestaat ook weer uit allerlei verschillende soorten vloeren, zoals een strokenparket, waarbij de planken minder breed en lang zijn of visgraatparket. Hierbij worden de massief houten planken in een motief van visgraat gelegd. Een massief houten parketvloer dient wel regelmatig onderhouden te worden. De vloer moet dan geschuurd worden en voorzien worden van een lak of olie. Daarnaast zijn er talloze houtsoorten die voor massief parket gebruikt kunnen worden.

Samengesteld parket

Samengesteld parket wordt ook wel halfmassief parket genoemd of finneerparket. De planken bestaan niet uit massief hout, enkele de toplaag. De onderste lagen bestaan uit een houtvezel of multiplex. Samengesteld parket is een stuk goedkoper dan massief parket en ook het leggen van een dergelijke vloer is vaak makkelijker. Dit komt omdat samengestelde parketvloeren vaak al legklaar geleverd worden met een tand- en groefverbinding. Bij het onderhoud kan er bij een samengesteld parket niet zoveel afgeschuurd worden, waardoor diepere schades niet behandeld kunnen worden.

Laminaat

Een laminaatvloer is niet voorzien van massief hout, maar heeft wel een perfecte houtlook, met zelfs houtnerf, die niet van een massief houten vloer te onderscheiden is. Daarnaast is laminaat een goedkope parketsoort, zeer gemakkelijk te leggen en zeer onderhoudsvriendelijk. Het onderhoud bestaat uit enkel stofzuigen en dwelien.

PVC

Een pvc vloer bestaat helemaal niet uit hout, maar uit kunststof. De vloer is verkrijgbaar in stroken, maar ook in tegels. Een pvc vloer is vele malen goedkoper dan een houten vloer, maar er is ook een zeer authentieke houtlook mee te verkrijgen. Een pvc vloer is ook erg gemakkelijk in onderhoud en uitermate slijtvast en duurzaam.