Huis isoleren? Stel jezelf deze vragen

huis isoleren

Je huis goed isoleren heeft twee grote voordelen. Het ene voordeel heb je zelf het meeste profijt van, dat is namelijk een lagere maandelijkse energierekening. Het andere voordeel is vooral van invloed op onze planeet en de volgende generaties bewoners van die planeet. Welke reden je belangrijker vindt laten we je lekker zelf bepalen. Feit is wel dat je er goed aan doet om je woning fatsoenlijk te isoleren. Ben je van plan dit te gaan doen? Stel jezelf dan de volgende vragen:  

Waar ga ik isoleren?

De eerste vraag die je jezelf hoort te stellen is op welke plekken in het huis je gaat isoleren. Verschillende toepassingen behoeven namelijk verschillende soorten isolatie. Zo stem je doorgaans je isolatiemateriaal af op de toepassing ervan. Ga je het dak op zolder isoleren? Dan moet je er aan denken dat je boven je schouders aan het werken bent, waardoor het isoleren lastiger kan zijn. Een licht materiaal is hiervoor aan te raden! Ga je de vloer onder het huis isoleren? Bij vloerisolatie moet je er aan denken dat het materiaal goed tegen hoge druk moet kunnen. Er rust dan namelijk meer gewicht op het isolatiemateriaal. Stem daar je materiaalkeuze op af.

Wat is mijn benodigde isolatiewaarde?

Voor je begint moet je achterhalen wat de minimale isolatiewaarde van je isolatiemateriaal moet zijn. Met een te lage isolatiewaarde verlies je veel geluid en warmte, wat slecht is voor je energierekening en voor het milieu. Zonde dus. Leg je een te dikke laag neer dan heb je kans dat je teveel betaalt voor isolatiemateriaal wat je eigenlijk niet nodig hebt. Toch is dat minder erg dan wanneer je te weinig isoleert. Een dikke laag isolatie betekent namelijk dat het zijn isolatiewaarde beter behoudt dan een dunne laag. Op de lange termijn doe je er dus altijd goed aan wat dikker te isoleren, mits je er de ruimte voor hebt.

Welke isolatiemateriaal heb ik nodig?

Welke materiaal het beste is voor jouw klus hangt af van de twee vragen die je zojuist al gesteld hebt. Waar ga je isoleren en welke isolatiewaarde heb je nodig? Verschillende soorten isolatiemateriaal zijn zo ontwikkeld dat ze allemaal hun eigen voordelen hebben. De populairste en bekendste isolatiematerialen zijn steenwol en glaswol. Deze materialen worden uit natuurlijke producten vervaardigd en zijn dankzij hun uitstekende betaalbaarheid én isolatiewaarde breed inzetbaar. Ze worden doorgaans verkocht op rol of als platen. Wat jij het fijnst vindt isoleren, moet je zelf bepalen. Zo zijn platen lichter, maar over het algemeen wat duurder dan rollen. Rollen zijn daarentegen weer makkelijker op maat te snijden, waardoor je eenvoudig rond leidingen. 

Overleg vooral even met je klusjesman en doe vooraf goede research online. Aanbieders helpen je altijd graag met het maken van de juiste keuzes voor jouw project. Zoek goed op wat het meeste geschikte materiaal en wat de meest geschikte dikte is voor jouw project. Op die manier heb je het langst profijt van je isolatie!