Houtkachels

houtkachels

Eeuwenlang kreeg de houtkachel een centrale plaats in vrijwel ieder huis. Het was de bron van warmte en licht en de plek waar we ons eten en drinken klaarmaakten. Houtkachels waren lange tijd een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks bestaan. Dat er aan houtverbranding ook nadelen kleven is ons pas heel langzaam duidelijk geworden. Termen als CO2 en fijnstof zijn nu gemeengoed geworden en we beseffen steeds beter dat houtverbranding ook een donkere keerzijde heeft. Betekent dit nu dat het einde van de oude vertrouwde houtkachel naderend is? Of kunnen we het tij nog keren en zijn we nog helemaal niet toe aan het afscheid van misschien wel onze trouwste metgezel? Past de houtkachel nog wel in de veeleisende samenleving van vandaag de dag?

De vraag of een houtkachel nog wel past in onze moderne verantwoorde levensstijl is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Het is namelijk sterk afhankelijk van de houtkachel en van de manier waarop we hout stoken. Wanneer u kiest voor een moderne houtkachel en leert hoe u deze moet gebruiken hoeft niets het gebruik van een houtkachel in de weg te staan. Op de juiste manier gebruikt en onderhouden hoeft een houtkachel helemaal niet schadelijk te zijn. Niet voor het milieu, niet voor het klimaat en ook niet voor onze eigen gezondheid. Hout stoken kan dus ook nu nog op verantwoorde wijze, mits u weet waar u rekening mee dient te houden. Laten we eerst eens kijken op welke manieren een houtkachel vervuilend kan zijn. Eigenlijk zijn de meeste vormen van vervuiling namelijk terug te voeren naar één oorzaak, en dat is onvolledige verbranding.  

De belangrijkste oorzaak voor milieu- en gezondheidsschade is een onvolledige verbranding. Van onvolledige verbranding is sprake op het moment dat het verbrandingsproces wordt belemmerd. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat er niet voldoende zuurstof wordt aangevoerd. Dit kan komen omdat er simpelweg niet voldoende zuurstof voorhanden is, maar ook doordat de aanwezige rookgassen de aanvoer van voldoende zuurstof onmogelijk maken. Het effect is in beide gevallen hetzelfde, het vuur wordt gesmoord en het verbrandingsproces verloopt niet optimaal.  Aan onvolledige verbranding kleven meerdere nadelen. Allereerst wordt het vuur minder warm door het gebrek aan zuurstof. Hierdoor verwarmt een houtkachel minder efficiënt en verbrandt het hout slechts voor een deel. De temperatuur is niet hoog genoeg om het hout volledig te verbranden, hierdoor blijven er veel reststoffen over. U kunt hierbij denken aan verkoold resthout en as en roet, maar ook fijnstof wordt in grotere hoeveelheden uitgestoten. Fijnstof bestaat uit minuscule zwevende deeltjes die weer bestaan uit diverse mineralen, teren en zouten. Eenmaal ingeademd kunnen fijnstofdeeltjes onze gezondheid beïnvloeden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen of met een stofallergie kunnen hier erg veel last van ondervinden.

Voldoende zuurstoftoevoer is dus een erg belangrijke factor voor een optimaal verbrandingsproces. Alleen wanneer de temperaturen hoog genoeg zijn blijven er nauwelijks schadelijke en ongewenste reststoffen achter en profiteert u van de maximaal mogelijke warmte. U verbrandt bovendien het hout vollediger waardoor u ook minder hout nodig heeft. Omdat bij de verbranding van hout CO2 vrijkomt is het zaak om zo zuinig mogelijk met deze natuurlijke brandstof om te springen. Zo spaart u het milieu en blijft de CO2 uitstoot tot het minimum beperkt. Zo voorkomt u onnodige vervuiling van onze atmosfeer en daarmee de opwarming van onze aarde. Goed voor uw eigen portemonnee en voor de wereld om ons heen. Maar daar blijft het niet bij! Door het gebrek aan as en roet hoeft u bovendien minder vaak onderhoud uit te voeren en blijft uw kachelruit veel langer schoon.  Allemaal pluspunten die benadrukken hoe belangrijk een optimaal verbrandingsproces is! 
Wanneer u nu een nieuwe houtkachel aanschaft bij de Haardenexpert, dan kiest u voor een kachel die voldoet aan strenge wetgeving. Moderne houtkachels halen de benodigde zuurstof niet meer uit uw woning maar halen deze direct van buiten. Zo bent u altijd verzekerd van voldoende luchttoevoer en komen er geen zwevende deeltjes fijnstof meer in de lucht die u deelt met u haard. Moderne houtkachels onderscheiden zich ook op andere manieren. De verbrandingskamer is zo ontwikkelt dat het hout vanzelf optimaal zal verbranden. Zo haalt u dus veel meer warmte uit dezelfde hoeveelheid hout! Wilt u weten waarom een moderne houtkachel eigenlijk niet meer mag worden vergeleken met de verbranding in een open haard van vroeger? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op met de houtkachelspecialist die weet waar hij over praat! Houtkachels hebben meer dan alleen geschiedenis, ze hebben ook absoluut een toekomst! Wilt u meer weten over de nieuwste houtkachels of wilt u weten op welke manier u het beste hout stookt? Vraag gerust!