Niet iedereen heeft de beschikking over een groot huis, en dit is ook helemaal niet erg! Je kunt een klein huis namelijk vaak net zo leuk inrichten als een groot huis. Vaak geeft het zelfs een knus effect in een klein huis. Wel is het belangrijk om er goed op letten hoe je de ruimtes inricht. Als je je bewust bent van de ruimte die je hebt en hier handig mee omgaat, zal het je zeker lukken. Als je je nieuwe huisje hebt gekocht, zijn er veel ruimtes om in te richten. Heel leuk om te doen, maar ook een flinke klus. Hoe richt je bijvoorbeeld een kleine eetkamer handig in? Van de eetkamerstoelen tot de aankleding, er moet allemaal over nagedacht worden.

Kleurgebruik

Het inrichten van je eetkamer begint al met het kiezen van de kleur verf op de muren. Zoals je waarschijnlijk wel weet, laten donkere kleuren een kamer optisch kleiner lijken terwijl lichte kleuren juist optisch vergroten. Bestudeer je eetkamer dus eens goed. Lijkt de eetkamer klein omdat deze donker is? Of is het juist de vloer die niet helemaal perfect is? Is de kleur van de muren te donker?

Je kunt het beste gebruik maken van heldere, lichte kleuren. Misschien ligt er al wel een prachtige, lichte houten vloer in de eetkamer. Dan kun je op de muren een kleur verf gebruiken die erg lijkt op de kleur van de vloer. Op deze manier vormt de kamer als het ware een geheel, en wordt deze niet in vlakken verdeeld. Hierdoor kan de ruimte ook een stuk groter lijken.

De meubels

Nu de basis is gezet, wordt het tijd voor het kiezen van de meubels. Een eettafel, eetkamerstoelen en kasten, dit moeten allemaal weloverwogen keuzes zijn. Denk er dus over na wat voor soort meubels je wil en waar je deze wil plaatsen. Wil je kasten in de eetkamer of kun je deze beter ergens anders plaatsen? Moeten dit losse kasten zijn of is er plek voor inbouwkasten? Wat voor soort eetkamerstoelen heb je in gedachten? En waar wil je de eettafel plaatsen, in het midden van de kamer of tegen de muur? Nu je hier goed over na hebt gedacht, kun je lekker gaan winkelen voor je meubels. Misschien is je eerste ingeving om allemaal kleine meubels te gebruiken in je kleine eetkamer. Echter kan het veel mooier zijn om een paar grotere stukken meubilair te kiezen. Smalle hoge kasten kunnen bijvoorbeeld erg mooi zijn om te kopen. Een dun frame of doorzichtig materiaal laten de kast slanker ogen wat zorgt voor meer ruimte. Ook voor de rest van de meubels geldt dat je het beste voor lichte dunne materialen kunt gaan. Als je een donkere massieve tafel in je eetkamer zet, zal deze niet bepaald ruim lijken. Kies dus voor lichte materialen zoals metaal en glas. Ook spiegels kunnen een goede keus zijn in een kleine eetkamer. Doordat de spiegels zowel licht als ruimte reflecteren, lijkt de kamer optisch groter.

Aankleding

Met de aankleding moet je een beetje oppassen in een kleine eetkamer. Als je gebruik maakt van allerlei kleine accessoires om de eetkamer op te vrolijken, kan dit al snel druk ogen. Eén mooi groot schilderij aan de muur kan bijvoorbeeld veel meer ruimte geven dan meerdere lijstjes aan de muur. Ook is het slim om in de hoogte te werken, hierdoor creëer je ook ruimte in je eetkamer. Gordijnen die lopen van het plafond tot aan de vloer kunnen hiervoor zorgen. Ook gekleurde banen op de wanden hebben hetzelfde effect. Smalle kasten zijn een betere keus dan brede kasten.
Met deze tips in je achterhoofd kun je aan de slag met het inrichten van je kleine eetkamer. Blijf vooral bij je eigen stijl en dan zul je veel plezier hebben in jouw mooie eetkamer!

Over de auteur