Hoe maak je een houten steigerbank?

Dit is een onderwerp waar de meesten van ons nog nooit over hebben nagedacht. Maar voor mensen die helemaal opnieuw een steigerbank willen maken, is het proces helemaal niet eenvoudig.

In dit artikel beschrijf ik hoe je je eigen steigerhouten bank kunt maken en welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt.

Een steigerbank is een prachtig soort project voor in de achtertuin. Het is duurzaam, functioneel en kan door iedereen met een beetje geduld en ervaring worden gemaakt. De benodigde materialen zijn verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en tegen lage kosten.

Allereerst heb je een zaag of lintzaag nodig om hout in rechte stukken te zagen. Als je deze tools niet in huis hebt, raad ik je aan ze bij je plaatselijke ijzerhandel te halen.

Bevestig vervolgens met schroeven of spijkers de poten aan elkaar en schroef vervolgens de voorpoten tegen de achterpoten zodat ze stevig vastzitten.

Een laatste ding voordat je begint met het bouwen van je steigerbank, is om wat onder druk behandeld hout te krijgen, daarmee moet je hem namelijk bouwen.

Stap voor stap een steigerhouten bank maken

De eerste stap is het maken van armleuningen. Deze vormen namelijk een stevige basis voor de bank. Het zijn als het ware twee houten blokken. Je laat ze op de grond leunen als stevigheid. De armleuningen moeten flink wat gewicht kunnen verdragen, dus zorg dat je genoeg schroeven gebruikt.

Vervolgens maak je het zitvlak. Ook dit gedeelte is een soort houten kubus. Je kan hem zo breed maken als je zelf wil. Ook dit onderdeel moet erg stevig zijn. Zorg dus voor extra latjes om de steigerplanken aan elkaar te verbinden.

De volgende stap is het maken van de rugleuning. Dit is ongeveer hetzelfde proces als het zitvlak. Je moet er alleen op letten dat dit deel schuin wordt bevestigd aan de bank. Hierdoor moet je een licht hoek zagen in het hout.

Daarna is het een kwestie van alles bevestigen en je bank ik klaar om in de tuin te staan!

Hout voor een buitenbank

Het meest geschikte hout voor een tuinbank zijn steigerhout planken. Dit is namelijk erg stevig materiaal. Daarnaast gaat het lang mee en is het in verschillende soorten en maten beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor gebruikt steigerhout, waardoor de bank een soort robuuste uitstraling heeft.

Ook als je liever een zwarte bank wil is steigerhout geschikt. Je kan dit namelijk in gespoten vorm krijgen. Hierdoor is het makkelijk om een gekleurde bank te maken.

Je kan er ook voor kiezen om nieuwe steigerplanken te gebruiken.

Welk soort planken je ook gebruikt, de bank geeft je tuin hoe dan ook een finishing touch. Door de robuuste look van de steigerplanken zit je altijd goed. Daarnaast is het gewoon erg sterk materiaal, wat het ook geschikt maakt om voor een bank te gebruiken.