Weten hoe je brandhout voor je open haard op de juiste manier selecteert, is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van je haard.

Controleer altijd het etiket voordat je brandhout koopt. Zo voorkom je dat je hout koopt dat niet droog genoeg is om te verbranden. Als op het etiket staat dat het hout in de oven is gedroogd, kun je het veilig kopen.

Kies brandhout dat droog is en zonder overtollig zaagsel of schors. Hout dat met conserveringsmiddelen is behandeld, kan na verloop van tijd schadelijke chemicaliën ophopen en moet volledig worden vermeden, evenals hout dat eerder als aanmaakhout werd gebruikt of in een natte ruimte werd opgeslagen.

Wat is het verschil tussen hardhout en zachthout?

Hardhout en zachthout zijn houtsoorten die worden gebruikt in timmerwerk, kasten en meubels. Ze hebben verschillende eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden.

Er is een verschil tussen hardhout en zachthout waardoor het moeilijk is om te bepalen met welk materiaal je te maken hebt. Beide houtsoorten hebben een vergelijkbare structuur, maar het nerfpatroon is heel anders dan bij de andere houtsoort.

Hardhout bomen produceren harde, dichte bomen met brede, platte korrels, terwijl zachthout meer buigzame bomen produceert met in elkaar grijpende korrels. Naaldhout heeft ook meer poriën dan hardhout, omdat het gemakkelijk opengaat als het nat wordt of snel uitdroogt door blootstelling aan lucht. Oorspronkelijk werd ontdekt dat deze eigenschappen het vanwege het gemak van de zaag gemakkelijker maakten om dunne fineerplaten te splitsen voor de vervaardiging van meubels

Hardhout of zachthout als haardhout?

Voor het stoken van een vuurtje in de kachel of openhaard is hardhout het meest geschikt. Dit hout brandt namelijk langer. Het geeft ook minder rook over het algemeen. In een kachel wil je natuurlijk zo lang mogelijk je hout laten branden. Daarom is hardhout het meest geschikt als haardhout. Het nadeel aan hardhout is wel dat het lastiger is om aan te krijgen.

Zachthout gaat makkelijker aan. Het nadeel is alleen dat het minder lang brandt. Wel is het uitermate geschikt om zachthout als aanmaakhout. Het kost weinig moeite om een klein houtje aan te krijgen en geeft minder rook dan aanmaakblokjes bijvoorbeeld.

Voor een ideaal haardvuurtje is het dus handig om kleine blokjes zachthout te hebben. Om het vuur lang te laten branden moet je hardhout aanschaffen. Dit is de beste combinatie voor een lekker warme winter.

Over de auteur