Wil je zelf een eiken houten tafel op maat maken? Dan kan dat goed, maar zijn er wel een paar kleine dingen waar je rekening mee moet houden. Het gemakkelijkste is om een eiken tafelblad op maat te laten maken. Dit scheelt een hoop werk en de meeste uitstraling van de tafel wordt bepaald door het tafelblad.

Het meeste werk van het maken van een tafel gaat zitten in de tafelpoten. Hier steunt namelijk het hele gewicht op. Om een stabiele tafel te maken moet de verbindingen van de poten erg stevig zijn. Het is dus belangrijk dat je het onderstel van degelijk hout maakt en zeker niet fragiel wordt.

Als je de tafel voor buiten gebruikt is het raadzaam om wat ruimte tussen de planken te laten. Hout is namelijk een natuurproduct en zal altijd iets krimpen en uitzetten bij temperatuur verandering. Als je hier geen rekening mee houd kan je tafel kromtrekken.

Maak gebruik van gemakkelijke verbindingen. Je hebt namelijk bouwtekeningen waar veel in verstek is gezaagd. Onze ervaring is dat dit in de loop van de tijd toch minder stevig wordt door de werking van het hout. Houd het dus gemakkelijk en gebruik schroeven.

Gebruik roestvaste schroeven, hierbij hoef je nog niet direct het (duurdere) RVS te denken. Maar bijvoorbeeld verzonken schroeven voor buiten zijn ook perfect. Gebruik voor de bevestiging vooral geen spijkers. Dit is misschien snel bouwen maar doet de kwaliteit van je tafel zeker niet ten goede!

Over de auteur