Hoe kies je goedkoopste energieleverancier?

Je kunt op verschillende manieren geld besparen op je energierekening. Je zou de verwarming een tandje lager kunnen zetten en een warme trui kunnen dragen, of je kunt simpelweg gewoon overstappen.
Er zijn steeds meer leveranciers die klanten proberen binnen te houden met korting, of een lang contract af willen sluiten met je en je willen verleiden met bepaalde gadgets. Toch zou je eigenlijk elk jaar over moeten stappen als je het meeste wilt besparen op je energierekening.

KORTINGEN
Het lijkt aantrekkelijk als je steeds meer korting krijgt naarmate je langer klant bent. Helaas gaat het vaak om korting die je krijgt op de stroomprijs, en stroom is niet echt duur als je het vergelijkt met gas, belastingen en vastrecht. Hiervoor betaal je vaak het meest en bespaar je niet wat je denkt te besparen. Ook het lang vastzetten van zogenaamde “voordelige tarieven” is niet wat het lijkt. Tot nu toe zijn bijvoorbeeld 3 contracten van 1 jaar goedkoper geweest dan eenmalig een 3-jarig contract.

GADGETS
Is het wel eens in je opgekomen dat je zo’n aangeboden tablet van de energieleverancier eigenlijk gewoon zelf betaalt? Contracten waarbij ze zoiets aanbieden zijn vaak op jaarbasis 4 tot 500 euro duurder dan het goedkoopste contract. Ook is het vaak dat je lang vastzit aan een dergelijk contract (3 jaar). 3 jaar 4 tot 500 euro meer betalen betekent wel dat je 12 tot 1500 euro duurder uit bent! Ik weet zeker dat je dat geld veel beter kunt gebruiken.

WAT IS VERSTANDIG?
Overstappen! Heel simpel. Als je een energieleverancier hebt gevonden die op dat moment een mooie aanbieding heeft voor je, pak die kans dan. Eigenlijk laat je gewoon veel geld liggen als je het niet doet. Tegenwoordig is overstappen erg makkelijk geworden. Het is 2016; het is nu makkelijker dan ooit tevoren! Wel is het moment van overstappen belangrijk! Het is het beste om 1 maand voor het ontvangen van je jaarafrekening over te stappen of net voordat de winter begint. Dan heb je je tijd mooi volgemaakt en je hogere energiekosten van de afgelopen winter gecompenseerd met de lagere energiekosten van de zomer.

Over de auteur