Het onderhoud van je gazon

Een nauwkeurig onderhoud van je gazon is nodig voor een frisgroene grasmat. Daarom is deze gazon-onderhoudskalender heel handig. Per maand zie je wat er nodig is om een ideaal gazon te bekomen. Tuinengras.nl heeft hieronder de Gazon onderhoudskalender voor je opgesteld.

Januari: Vermijd op het gazon te lopen bij sneeuw of vries want dit beschadigt je gazon. In januari strooi je kalk tegen mosvorming.

Februari: is nog altijd geschikt om kalk te strooien tegen mos.

Maart: is het moment om het gazon te verticuteren. Het gras start aan zijn groei. Voeg ook meststoffen toe, en doe dit bijna elke maand vanaf nu tot het einde van de zomer.

April: Indien nodig, moeten kale plekken ingezaaid worden. Er mag mest toegevoegd worden en graskanten mogen bijgenipt worden. Wil je een nieuw gazon aanleggen, dan kan dit vanaf half april, en dit tot eind mei. Doe dit enkel als de temperaturen boven 10°C zijn. Door de koude nachten kunnen de zaden moeilijk of niet kiemen. Om die reden kan je ook in het najaar (midden augustus tot midden oktober) gras zaaien.

graszoden leggen

Mei: In mei kan je nog steeds een nieuw gazon zaaien. Je voegt mest toe. Tot oktober maai je nu wekelijks.

Juni: In droge perioden ga je het gazon besproeien. Je voegt mest toe en maait elke week.

Juli: Je maait wekelijks. Staat het gazon droog, maai dan op een minder korte maaihoogte.

Augustus: Indien nodig, mag je het gras nog een tweede keer verticuteren. Zijn er kale plekken, zaai deze dan in. Elke week maaien is nog altijd nodig. Midden augustus tot eind oktober is de ideale periode voor het zaaien van een nieuw gazon. Het duurt echter wat langer eer het gras stevig staat, maar tegen de volgende lente heb je een frisgroen grastapijt.

September: Wekelijks maaien is nog steeds van toepassing. Je voegt mest toe. Als je nog wil zaaien, kan dit nog altijd.

Oktober: Voor het maaien is oktober de laatste maand van het jaar. Wil je je gazon optimaal laten overwinteren, dan kan je bij tuincentra een overwinteringspakket kopen. Volg nauwgezet de gebruiksaanwijzing die bij de producten zijn bijgesloten.

November: In de herfst vallen vele bladeren. Hark bladeren die op het gazon vallen regelmatig weg. Op die manier krijgt het gazon voldoende licht en lucht.

December: Je kunt mos voorkomen door kalk te strooien. Loop zo weinig mogelijk over het gazon bij vries en sneeuw.