Bij het toepassen van tegels in het interieur denkt men vaak als eerste aan het gebruik in de badkamer of in het toilet en de tweede optie is het leggen van vloertegels in de woonkamer of keuken. Wellicht is dat ook wel een logische volgorde, juist omdat de badkamer in de laatste jaren veel in de belangstelling heeft gestaan bij het uitgroeien van een gewone simpele wasruimte naar een ruimte die zich kan laten zien als onderdeel van het interieur. In ieder geval een relaxruimte met sfeer, die soms wel eens uitgroeit tot een heus wellness plekje waar men meer tijd in doorbrengt om nog meer te ontspannen. Maar tegelijkertijd doen we daar het resterende interieur zoals de woonkamer of de hal eigenlijk te kort mee. Ook hier heeft zich de start van een evolutie aangekondigd die de gebruikelijke toepassingen van tegels, zoals we die vandaag de dag kennen, langzaam laat uitgroeien tot veel bredere toepassingen.

Vives-Atlas-World-Woods-houtdecor-tegels

Vloertegels als interieurbasis

De basis blijven de vloertegels die toegepast kunnen worden in een individuele ruimte of als tegelvloer het verbindende element vormt tussen een aantal ruimtes in het interieur. Soms met het gebruik van plinttegels als afwerking of als het optisch vergroten van de ruimte, doordat het effect van verder doorlopen van de tegel ontstaat. Ook een, enigszins klassieke, toepassing die wel vaker voorkomt is het decoreren van de wanden in de hal met een lambrisering van keramiek. Daarmee zijn de wijze van het toepassen van wandtegels en vloertegels in het interieur van een hedendaagse woning wel min of meer beschreven. De trend die echter steeds verder terrein wint is het decoreren van een wand in de leefruimtes met tegels die de gebruikte vloertegels versterken en daarmee designwaarde toevoegen aan het interieur. Een versterkend effect kan zijn door dezelfde kleuren door te laten lopen op een (gedeelte van een) wand maar dan bijvoorbeeld in een ander formaat, of juist door contrasten te zoeken in bijpassende tinten. Ook zijn decoraties in combinatie met meubelen mogelijk waaronder het gebruiken van tegels voor het maken van een boekenkast of als een zitelement met kussens.

Tagina Canyon tegels

Meer mogelijkheden voor individueel design

Deze trend van combinatiegebruik tussen vloer en wand wordt ook mogelijk gemaakt door sterk verbeterde productietechnieken. De producten van vandaag de dag zijn zeer divers in de afwerking van het oppervlak zodat er nog nauwelijks identieke tegels zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden worden toegevoegd die de tegel het uiterlijk geven van echt hout, beton of steen. Voeg daar de ruime beschikbaarheid van verschillende tinten en nuances aan toe en de basis voor een veel bredere toepassing van tegels is geboren. Natuurlijk wil men ook steeds meer zijn eigen, individuele woning vormgeven waarbij het ‘anders doen’ ook vaker als uitdaging wordt gezien. Men is zich steeds meer bewust van wat de ruimte voor gevoel moet oproepen en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Tot slot zorgen ook de materialen en tegelproducten voor een stimulans, met de explosieve toename van de houtlook tegel als trend in het interieur is er ook meer oog en ruimte ontstaan voor dergelijke combinatie toepassingen met wandtegels en vloertegels die elke woning rijker maken. Voor meer tips en ideeën met tegels in het interieur kijkt u op het tegelblog van Sani-bouw: http://www.sani-bouw.nl/nieuws/category/tegels-2

 

Over de auteur