Een stoer en industrieel interieur? Zo doe je dat!

eiken-boomstamtafel

De echtheid, puurheid en een stoere uitstraling van de natuur komt in je interieur perfect tot uiting door materialen als natuursteen, marmer en onbewerkt hout te gebruiken. Door deze natuurlijke materialen te combineren met staal ontstaan er interessante contrasten. De stalen elementen zorgen er ook voor dat je woonkamer een industriële look krijgt, zeker als die stalen accenten in allerlei meubelstukken terugkeren. Een stalen lamp, stalen accenten in de stoelpoten of een stalen onderstel van een tafel geven je interieur een eigen sfeer. Met ruw hout is die soms wat kille sfeer van het staal perfect te doorbreken.

De oorsprong van een industrieel interieur

Echte fabrieken waar producten worden gemaakt zijn langzamerhand aan het verdwijnen. Oude productiehallen worden voor een deel hergebruikt en huisvesten nu kantoren, scholen en culturele centra. Aan die hallen is nog steeds te zien dat het vroeger fabrieken waren. Met ruw betonnen muren en vloeren, kale verlichting aan het plafond en zware industriële tafels behouden deze ruimtes een unieke uitstraling. We zijn deze stoere minimalistische sfeer steeds meer gaan waarderen. De industriële elementen hebben langzamerhand hun weg gevonden naar onze woningen. En zo heeft een sterke, robuuste en praktische inrichting aan populariteit ingewonnen, met materialen als beton, staal en ruw hout.

Stalen meubels

Robuuste tafels met stalen onderstellen, zoals massief eiken tafels, boomstamtafels of ruw afgewerkte banken en stoelen, zorgen voor een aantrekkelijke mix van stoere en industriële tafels. Met die ruwe natuurlijke uitstraling creëer je een interieur in je woonkamer dat rust uitstraalt. Daarmee zorg je voor een omgeving waarin je je comfortabel en op je gemak voelt. Hoe meer staal je in het interieur gebruikt, des te sterker wordt het industriële gevoel. Dat doe je niet alleen met stalen accenten, zoals het onderstel van de boomstamtafels, of stalen accessoires. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor nieuwe binnendeuren, die helemaal van staal zijn gemaakt.

Ruwe houten kratjes en stenen

Naast staal kun je ook kiezen voor ruw houten accessoires, zoals kratjes. Hergebruik van oude houten kratjes is momenteel heel trendy en deze kratjes zijn volop te vinden. Je kunt de kratjes opschuren, een likje verf geven, er hele constructies van bouwen of er kastjes en bijzettafeltjes van maken. De kratjes zorgen voor een industriële look. Die kun je nog versterken met stenen wanden. Dat betekent niet dat je meteen aan het metselen moet. Er zijn levensechte muurstickers of plakstenen verkrijgbaar en die zorgen voor een strakke industriële uitstraling van je woon- of werkkamer.

Eikenhouten boomstamtafels

Een industrieel interieur wordt vaak samengesteld rondom robuuste tafels. Deze stoere grove meubels zijn de blikvangers. Vooral met een eiken boomstamtafel maak je echt een statement. Deze tafels bestaan uit één stuk en worden uit enorme boomstammen gezaagd. Ze zijn volstrekt uniek, want elke boom is anders. Boomstamtafels worden helemaal op maat gemaakt. Bij het zware blad hoort een stevig onderstel. Dat wordt meestal gemaakt van staal. Dat is niet alleen sterk, maar geeft ook die industriële uitstraling. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van industriële tafels, kijk dan eens op de website van de Tilburgse meubelmaker Oak&Steel.