Een kijkje in de keuken

Comfortabel wonen gaat niet alleen gepaard met ruimtelijk comfort. Materiaalgebruik in het interieur zelf is namelijk ook een beslissende factor wanneer het gaat om rust en comfort. In dit ‘kijkje in de keuken’ concentreren we ons op, zoals de titel al verklapt, de keuken. Dit is een ruimte die bij veel huishoudens intensief wordt gebruikt. En het is dan ook een ruimte die veel bijdraagt aan de algehele sfeer en vormgeving van je interieur. Wij gaan dieper in op enkele populaire stijlen die je kan toepassen in je keuken.

keuken

Warm en landelijk

Een landelijk keuken is een keuken met een warme uitstraling. Landelijke keukens hebben een klassieke vormgeving die terugkomt in verschillende elementen, zoals bijvoorbeeld de keukenkastjes. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van aardetinten, en het werkblad is meestal van natuursteen zoals graniet, omdat dit optisch een organisch oppervlak is: Dit komt doordat het profiel van het natuursteen is te zien. De keukenvloer kan ook van natuursteen zijn, maar er wordt ook vaak gekozen voor een houten vloer.

Strak en modern

Een keuken in moderne stijl kenmerkt zich door de strakke vormgeving. Denk aan scherpe hoeken en weinig details die afleiden – de strakke lijnvorming is het hoofdkenmerk waarop de aandacht gevestigd is. De kleuren die bij deze stijl keukens het meest worden gebruikt zijn zwart en wit, met vlakke oppervlakten. Als keukenblad wordt veelal gekozen voor composiet. Dit is een natuursteensoort zonder de organische nerven, wat wel voorkomt bij graniet. Composieten aanrechtbladen passen hierdoor perfect in het moderne thema van de keuken.

Industrieel

Een industriële keuken is nog een stapje verder dan modern. Het is nog meer minimalistisch, en zeer hoogwaardig van kwaliteit. De materialen die hiervoor worden gebruikt zijn beton, zoals de vloer, en betonkleurige elementen. Details kunnen van hout of ander materiaal zijn, echter behouden de materiaalsoorten wel vaak hun eigen kleur– ze worden dus niet geschilderd in andere kleuren. Als keukenblad wordt vaak keramiek gebruikt, dit soort keukenbladen hebben een aanrechtoppervlak van een zeer sterke betonsoort. Door al deze ‘back to basic’ materialen heeft de industriële keuken een aparte, eigenzinnige fabrieksachtige uitstraling.