Duurzaam design wonen

duurzaam design

Misschien ga je wel bouwen, verbouwen of ben je duurzaam gaan leven met de jaren. Tegenwoordig is duurzaam wonen hipper dan ooit tevoren. En dat is logisch, het bespaart je een heleboel kosten op korte en lange termijn en is goed voor het milieu. Duurzaam betekent bovendien vaak dat het stijgt in waarde, of het nu gaat over je huis, een meubelstuk of je levenskwaliteit. Daarnaast wilt iedereen wel graag duurzamer wonen, maar is de weg naar duurzaam wonen vaak moeilijk. Met kleine stapjes kan jij een verschil maken. Wij geven je alvast enkele tips mee. 

Materialen

Kies voor duurzame materialen in jouw huis. Meestal ga je af op materialen die mooi zijn, maar vaak denken mensen er niet bij na of deze materialen ook duurzaam gaan. Betaal liever wat meer voor materialen die lang meegaan. Denk maar aan bepaalde houtsoorten of kurk. Vermijd plastic en andere materialen die niet duurzaam zijn. Denk ook na over de transportkosten, producten die van ver moeten komen leggen een minder duurzaam transport proces af.

Design meubels

Het is belangrijk dat je voor een interieur kiest dat bij je past, tijdloos is key. Trends vergaan, staar je dus niet blind op de nieuwste hype. Duurzaam is kostbaar en vergt een investering. Als je voor tijdloos gaat heb je minder snel de neiging om het meubel te vervangen. Kies voor een design meubel of investeer in enkele design key pieces. Ben je je design meubel beu? Verkoop het in een vintage winkel. Vaak verschiet je van de resterende waarde, deze is soms zelfs hoger dan de aankoopprijs. Design is vaak duurzaam, kies dus voor een tijdloos design meubel dat bij jouw interieur past. 

Isoleren

Isoleer je woning, er gaat namelijk ongelofelijk veel warmte verloren door de muren, vloeren en het dak. Het is dus geen slecht idee om je woning te isoleren. Je verliest minder warmte, zo blijft het in de winter lekker warm binnen en komt er in de zomer geen warmte van buiten naar binnen. Ook enkel glas kan best vervangen worden door dubbel glas. Bovendien merk je op korte en lange termijn dat je energiefactuur verlaagt. Alleen maar voordelen dus. 

Verlichting

Duurzame verlichting. Hier heb je misschien zelfs nog nooit op gelet, maar er bestaat een hele hoop duurzame verlichting. Zo kan je je gloei- en spaarlampen vervangen door LED verlichting. Tegenwoordig heb je LED verlichting in allerlei kleuren, ook in warm licht. Een makkelijke besparing die je weinig moeite kost. Energiezuiniger met een lange levensduur.

Planten 

Een natuurlijk luchtzuiveringssysteem? Graag! Plaats planten in jouw woning, zo heb je in no-time een systeem dat je lucht gratis en voor niks zuivert. Planten werken bovendien ook voor een betere, leukere en productievere leefomgeving.