Alles over wijnkoelkasten

wijnkoelkast

Een echte wijnliefhebber zou het niet weg kunnen denken uit de keuken; een wijnkoelkast. Steeds meer mensen willen hun wijn niet meer opbergen op een wijnrek of in de koelkast. We zien de wijnkoelkast dus steeds vaker voorbij komen. Daarom hebben we er een blog over geschreven!

Wat is een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast is eigenlijk een koelkast speciaal voor wijn. Er worden vaak verschillende namen gebruikt; een wijnkoelkast, wijnklimaatkast of wijnkoeler. Er is onderscheid te maken in twee soorten kasten; een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Bij een wijnklimaatkast heb je de mogelijkheid om de temperatuur van de kast te bepalen. Een wijnbewaarkast heeft dit niet, maar biedt wel de juiste omstandigheden om wijn te bewaren.

Waarom een wijnkoelkast?

Vaak wordt wijn bewaard in een kelder, hier is het koel en donker en dus de ideale plek om wijn te bewaren. Maar niet iedereen heeft een kelder en daarmee ook niet de mogelijkheid om de wijn op een juiste manier te bewaren. Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat de wijn goed bewaard blijft. Je kan namelijk precies de juiste vochtigheidsgraad en juiste temperatuur instellen. Er zijn zelfs wijnkoelkasten waarbij je verschillende zones hebt. Hierbij kan je verschillende temperaturen instellen en zo dus ook verschillende soorten wijnen bewaren. Daarnaast kan wijn slecht tegen trillingen, een wijnkoelkast zorgt ervoor dat eventuele trillingen gereduceerd worden.

Verschil met een gewone koelkast

Allereerst is de temperatuur van een gewone koelkast, voor de meeste wijnen, te koud en de temperatuur is vaak niet volledig consistent. Hierdoor kan de wijn dus niet optimaal bewaard worden. Bij veel wijnklimaatkasten is het dus zo dat de temperatuur per zone ingesteld kan worden, ook dit is bij een koelkast niet mogelijk. Daarnaast heeft een koelkast een motor en compressor die voor trillingen zorgen, dit kan schadelijk zijn voor wijn.

Aandachtspunten bij aanschaf

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten of aan moet denken als je een wijnkoelkast wil aanschaffen, de keuze in wijnkoelkasten is relatief groot. Je kan bijvoorbeeld nadenken over de volgende punten:

  • Wil je een wijnklimaatkast of en wijnbewaarkast?
  • Hoeveel flessen wil je erin kwijt?
  • Waar wil je de temperatuur regelen, van binnen of buiten?
  • Hoeveel temperatuur zones wil je in de wijnkoelkast?
  • Wil je de wijnkoelkast graag ingebouwd hebben of niet?

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar keukeninspiratie? Of ga je binnenkort een woonkeuken kopen? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jou droomkeuken!