De verschillende soorten behangpapier: hun kenmerken en voordelen

eijffinger behang

Er valt veel te kiezen qua behangsoorten

Wanneer je thuis wilt gaan behangen omdat de muren en wanden aan een opfrisbeurt toe zijn, kom je tot d ontdekking dat er veel te kiezen valt in deze categorie. Voorafgaand aan het kopen van behang is het daarom raadzaam om goed na te denken over wel behang het beste bij jouw woning past. Behangpapier is er in allerlei soorten, profielen en varianten. Welke typen behangpapier en behangmerken, zoals Eijffinger behang, bestaan er zoal? En wat zijn de belangrijkste kenmerken, voordelen en nadelen van uiteenlopende soorten behangpapier?

Vliesbehangpapier voor onervaren doe-het-zelver

Ben je niet zo handig in behangen en is klussen niet jouw ding? Dan is vliesbehangpapier een slimme keuze als je op zoekt bent naar gemakkelijk te behandelen behang. Dit behang is gemakkelijk vast te plakken, afstripbaar en ook afwasbaar. Eijffinger behang, Eco Wallpaper en Komar zijn bekende topmerken die dit soort behang aanbieden voor aantrekkelijke prijzen.

Fotobehang: voor extra sfeer en beleving

De variant fotobehang bestaat al tientallen jaren. Maar sinds enige tijd is dit soort behangpapier aan een flinke opmars bezig. Met fotobehang, zoals strandfoto’s, natuur, tropische wouden of foto’s van stadsgezichten, valt er veel sfeer en beleving in huis of in bedrijfspanden te creëren. Ook is het bij veel behangaanbieders mogelijk om via internet een eigen foto te uploaden en die op behang te laten afdrukken. Dit type behang kopen vereist overigens wel het nodige denkwerk, anders komt fotobehang niet goed uit de verf.

Behang met reliëf: glasvezelbehang

Ook populair zijn nog steeds de behangsoorten met het nodige reliëf erin. Dit type behang kennen we ook wel als glasweefselbehang of glasvezelbehang. Deze behangsoort is in tal van structuren verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan visgraatmotieven, ruitjespatronen of behang met bolletjes erop. Glasvezelbehang zorgt voor extra diepte en sfeer. Nadelig kan zijn dat op donkere avonden, als de verlichting binnen aanstaat, er schaduwplekken op de muren zichtbaar zijn door het reliëf. Maar tegelijk kan dit natuurlijk ook een mooi visueel effect geven!

Muurstickers en sjablonen

Razend populair zijn ten slotte muurstickers, sjablonen en muurtekeningen. Deze variant biedt je de mogelijkheid om een geheel eigen, unieke stijl te creëren en lekker creatief te zijn. De stickers kun je als standaard kopen, maar ook kun je kiezen voor compleet eigen designs en ontwerpen. Keuze genoeg dus!