De functies van de verschillende soorten kunststof

pvc platen

Kunststof plaatmateriaal, zoals pvc platen, worden tegenwoordig erg veel gebruikt in de bouw, maar ook door particulieren. Ondertussen zijn er veel verschillende soorten kunststof platen op de markt, ieder met hun eigen kenmerken. Daarom gaan we hieronder in op enkele verschillende soorten kunststof platen en benoemen we voor je waar ze gebruikt voor kunnen worden.

Plexiglas wordt erg veel gebruikt, en niet voor niets

Een van de meest gebruikte kunststof plaatmaterialen van dit moment is plexiglas. Waar dit vroeger beperkt was en altijd een bruine gloed had, kan men dit tegenwoordig volledig transparant maken en wordt het vaak gebruikt in plaats van glas.  We maken onderscheid tussen gegoten plexiglas (GS) en geëxtrudeerd plexiglas (XT). Het belangrijkste verschil zit ‘m in het productieproces. Zo worden XT platen geperst om ze op de juiste dikte te krijgen. Doordat de plaat hierdoor langer en breder wordt, kan er een grotere hoeveelheid plexiglas platen worden geproduceerd. Hierdoor is geëxtrudeerd plexiglas niet alleen goedkoper, maar staat er ook meer spanning op de plaat waardoor deze een stuk lastiger te bewerken is dan de gegoten variant. 

Gegoten plexiglas

Gegoten plexiglas daarentegen is wel goed te bewerken. Beide typen plexiglas zijn goed te gebruiken als vervanger van glas, vooral omdat het veel sterker is dan glas, zo’n dertig keer sterker. Het is sterker, maar ook ongeveer twee keer zo licht als gewoon glas en verkrijgbaar in talloze kleuren en diktes. Verder zijn beide materialen vocht- en UV-bestendig, kan het makkelijk gebogen worden en is het zowel binnen als buiten te gebruiken.

Polycarbonaat: enorm sterk

Polycarbonaat wordt ook veel gebruikt en de reden daarvoor is dat het enorm sterk is. Waar plexiglas zo’n dertig keer sterker is, is polycarbonaat zo’n 250 keer sterker en kann het ook goed tegen hoge temperaturen en UV straling. De platen blijven mooi, omdat ze niet of nauwelijks zullen verkleuren. Door de vele positieve eigenschappen van deze kunststof, wordt polycarbonaat dus erg veel gebruikt. Bijvoorbeeld als veiligheidsglas, omdat het sterk is maar ook brandvertragend. Daarnaast is het makkelijk te bewerken, vochtbestendig en kan het materiaal zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Geschuimd PVC alleen voor binnengebruik

Geschuimd PVC is een kunststof die voor velen niet bekend klinkt, maar wel veel gezien wordt. Dit materiaal wordt namelijk veel gebruikt voor displays, standmateriaal of reclameborden. Het is een namelijk erg licht materiaal en kan dus makkelijk over aan en op bevestigd worden. Daarnaast is het brandwerend en warmte- en geluidsisolerend. Het is ook erg goed te bedrukken en makkelijk te bewerken. Enige nadeel is dat het alleen voor binnen gebruik is.