CO2 meten in huis

co2 meten

Het comfort dat je in je woning ervaart hangt af van een aantal belangrijk factoren. Naast natuurlijk een goede verwarming of de aanwezigheid van natuurlijk licht, speelt ook de gezondheid van de lucht en de aanwezigheid van CO2 in die lucht hierbij een rol. CO2, of koolstofdioxide, is een natuurlijk gas dat bij bepaalde verbrandingsprocessen ontstaat. Dit kan zowel gaan om verbranding die in de woning plaatsvindt (bijvoorbeeld tijdens het koken), maar ook verbranding in ons eigen lichaam, waardoor we CO2 gaan uitstoten.

Een teveel aan CO2 in de woning kan echter heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen. CO2 meten is dan ook belangrijk om dergelijke complicaties te voorkomen en uw woning niet enkel comfortabel, maar ook gezond te houden.

Het belang van kwalitatieve binnenlucht

De gezondheid van het binnenmilieu in de woning is afhankelijk van de balans tussen gassen en zuurstof. Zolang de hoeveelheid CO2 in huis lager is dan 1000 parts per million, is de lucht gezond. Is er echter meer CO2 aanwezig, dan kan de luchtkwaliteit ongezond worden, met alle gevolgen van dien. Vaak voorkomende klachten bij inwoners van gebouwen met een teveel aan CO2 zijn onder andere:

– hoofdpijn
– benauwdheid
– vermoeidheid
– concentratieproblemen
– allergieën en astma
– irritatie aan de ogen

Het meten van de CO2 waarde in de woning

Een hoge CO2 waarde wordt meestal veroorzaakt door een ondermaatse ventilatie. Als dit het geval is, dan kunnen schadelijk stoffen, gassen en organismen zich in de woning of de ruimte vestigen. Het gevolg is dat de gezondheid van de inwonenden op een bepaalde manier wordt bedreigd. Daarbij verlagen deze stoffen ze de hoeveelheid zuurstof in de lucht, wat ook niet bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners.

De CO2 meten in je woning kan eenvoudig met een speciale CO2 meter, zolang je een betrouwbaar merk kiest dat accuraat de CO2-waarde weergeeft. Doe hierbij altijd beroep op professioneel advies, zodat je de resultaten goed kan interpreteren en de nodige maatregelen kan treffen.

Tenslotte is het ook mogelijk de CO2 te laten meten door een gespecialiseerd bedrijf. Hierbij gaat men een luchtonderzoek uitvoeren, waarbij de hoeveelheid CO2 heel precies kan bepaald worden. Op die manier heb je een duidelijk beeld op de gezondheid van de binnenlucht van je woning.