In afgelopen decennia zijn we veel kleiner gaan wonen. Vooral als je een gezin hebt, kan het lastig worden om dan nog genoeg plek te vinden waar je spullen kunt opbergen. Gelukkig is beperkte kastruimte heel goed zelf te creëren, ook als je niet eens zo heel erg handig bent. Het belangrijkste is dat je goed naar je ruimte kijkt en elke hoek en elke nis als een kastruimte ziet. Op deze manier kun je zo optimaal mogelijk de krappe ruimte benutten voor een kast op maat.

De ruimte onder de trap

De ruimte onder de trap is wel het meest bekende plekje in huis dat vaak onbenut is en waar je ook niet veel anders mee kunt dan een kast op maat eronder te maken. Dit kan je echt veel ruimte opleveren. Ga dus naar een houtgroothandel en koop daar je hout voor een prachtige kast onder de trap. Dit kan een volledig inbouwkast van berken multiplex zijn, maar het kunnen simpele boekenplanten zijn onder elke traptree.

Multifunctionele kast

De beste manier om je ruimte zo optimaal mogelijk te benutten is door gebruik te maken van een multifunctionele kast. Je kunt met een kast op maat dus een multifunctionele kast maken die gecombineerd is met een bepaald meubelstuk. Dit is het grootste voordeel van een maatwerkkast en het bevordert zeker je creativiteit. Zo kun je de kast combineren met een tv-meubel, maar ook met een bureau of een bed. Eigenlijk zijn de mogelijkheden van een multifunctionele maatwerk kast oneindig. Internet is een hele goede plaats om ideeën en inspiratie voor dit soort kasten op te doen.

Schuifdeuren

Eigenlijk hoef je over je kastruimte optimaal benutten niet eens zo heel lang na te denken want de oplossingen kunnen heel simpel zijn. Een schuifdeur kast kent iedereen wel. En dat is juist de ideale manier om ruimte te besparen. Een kast met openslaande deuren neemt vooral in kleine ruimtes veel ruimte in beslag. Hier heb je met een kast met schuifdeuren geen last van. Een tip is dan ook om zoveel mogelijk kasten te voorzien van schuifdeuren.

Kast met dubbele dieptes

Als je de mogelijkheid hebt om een diepere kast te bouwen, dan kun je de ruimte in de kast zo optimaal mogelijk benutten door gebruik te maken van dubbele dieptes. Bouw in de kast aan de achterzijde legplanken waar je ruimte hebt om kleding op te leggen, en hang hiervoor een buis op, waar je kleding aan kapstokken op kunt hangen. Zo heb je zowel een legruimte als hangruimte voor kleding in hetzelfde gedeelte van de kast.

 

Over de auteur