10 argumenten om voor kunstgras te kiezen

huis gras

Je kunt je mateloos ergeren aan een lelijk gazon, want dat kale plekje waar je de grassprietjes kunt tellen kun je niet meer ontzien. En het is al helemaal ergerlijk als je er veel tijd en moeite in hebt gestopt en dat het resultaat dan tegenvalt. Je bent het daarom ook helemaal zat, maar je tuin geheel betegelen is weer een beetje rigoureus. Komt dit scenario je ook bekend voor? Dan is het misschien een goed idee om eens voor kunstgras te kiezen!

Kunstgras aanleggen is soms duurder dan het aanleggen van graszoden, vooral als je voor goede kwaliteit kunstgras kiest. Zet daar wel tegenover dat je de tijd, energie en het geld die je erin stopt snel dubbeldik terug zal verdienen. Kunstgras gaat namelijk lang mee, soms wel tot zo’n 15 jaar. Bovendien zijn de meeste soorten kunstgras tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Probeer er maar eens met blote voeten op te lopen: je ervaart hetzelfde vrije gevoel alsof je op een grasveld door het park loopt!

Heb je wel groene vingers, maar lukt het je niet om na heel wat uren zwoegen een mooi uitziend stukje gazon te krijgen? Of kom je tijd tekort voor het netjes onderhouden van je tuin? Dan geven we je in dit artikel 10 weetjes, voordelen en tips over kunstgras en het onderhoud ervan.

 1. Nooit meer onkruid wieden en last van mollen
  Als je kunstgras hebt, dan zul je geen onkruid meer hebben omdat er een drukverdelend doek onder het kunstgras wordt gelegd. Toch kan het soms gebeuren dat er zaden het kunstgras in waaien en gaan ontkiemen, maar deze zaden zullen nauwelijks kunnen wortelen in het instrooizand. Je kunt het dan zo weer eruit trekken, of ze drogen op als het warm weer is. Van mollen zul je ook geen last meer krijgen, omdat er geen wortels of wormen aanwezig zijn.
 2. Makkelijk te onderhouden
  Als je kunstgras hebt, dan vergt dit wel enigszins onderhoud. Toch zal dit onderhoud niet zo tijdrovend en intensief zijn, vergeleken met echt gras. Je kunt kunstgras het beste regelmatig bezemen, zodat de sprietjes mooi rechtop zullen staan. Ook verwijder je er meteen allerlei bladeren, takjes en zaadjes mee. Aangeraden wordt om kunstgras een aantal keer per jaar in te strooien met kwartszand.

  3. Het gras is bij jou nu altijd groener
  Kunstgras kan goed tegen UV-straling, dus verkleurt het niet door de zon. Daardoor is het gras nu het gehele jaar door mooi groen en dit zal de komende aantal jaar nog zo blijven!

  4. Huisdieren en ongelukjes vormen geen probleem meer
  Je huisdier mag natuurlijk zijn behoefte niet doen in je tuin, maar soms gebeurt dat toch. Mocht het een keer gebeuren dat je hondje in je tuin plast, dan hoef je niet bang te zijn dat je lelijke plekjes in het gras zult krijgen die nog flink gaan stinken ook. Kunstgras verkleurt namelijk niet en als je er een emmertje water over gooit of wacht tot het regent, dan zal dit de boel vanzelf schoonspoelen. Gaat het om een grote boodschap, dan kun je dit ook prima met een poepzak verwijderen en het met water naspoelen.

  5. Barbecuen en brandplekken
  Ongelukken zitten in een klein hoekje, dus als je bijvoorbeeld een keer een brandplek krijgt door een barbecue, dan kun je dit makkelijk zelf (of door een specialist laten) repareren. Wil je het zelf doen, dan kun je er met een staalborstel overheen, zodat de brandplek minder zichtbaar wordt.

  6. Geen plassen water meer
  Door de gaatjes in de rug van kunstgras kan (regen)water makkelijk wegstromen, waardoor je geen hele plassen meer in je gazon hebt.

  7. Zwembad plaatsen is mogelijk
  Als het weer het toelaat, dan is een zwembadje plaatsen voor jezelf of voor de kinderen een verkoelend idee. Heb je echt gras, dan zal zo’n zwembad meteen je gazon verpesten. Met kunstgras heb je dit probleem niet! Als je het badje hebt opgeruimd, dan veeg je simpelweg gewoon even met de staalborstel de sprietjes weer mooi in model.

  8. Kunstgras is bijna niet van echt gras te onderscheiden
  Er bestaan allerlei soorten kunstgras die je nauwelijks van echt gras kunt onderscheiden. Veel soorten kunstgras hebben een lange graspool waardoor de sprieten zacht aanvoelen. Kunstgras voor siertuinen zijn ook vaak verkrijgbaar in meerdere kleuren die dwars door elkaar heen worden geweven, waardoor je een speels effect krijgt.

  9. Ideaal voor kinderen
  Kunstgras is geheel kindvriendelijk, want het is zacht en schuurt dus niet waardoor kinderen zichzelf niet gauw pijn zullen doen. Kunstgras is daarnaast ook hygiënischer dan echt gras, dus kinderen worden minder snel vies tijdens het spelen.

  10. Vriendelijk voor het milieu
  Er vindt geen bodemverontreiniging plaats met kunstgras, omdat er geen sprake is van uitloog van gevaarlijke stoffen als het regent. Je bespaart er ook drinkwater mee omdat kunstgras niet besproeid hoeft te worden. In het algemeen is kunstgras gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Twijfel je daar over? Vraag het dan gerust bij je kunstgras-dealer na of het kunstgras voldoet aan de eisen voor milieuveiligheid.

  Bron: tuinenkunstgras.nl