Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen

zonnepanelen vergelijken

Je bent van plan om zonnepanelen op jouw woning te laten plaatsen. Goed plan, maar waar begin je eigenlijk? Er zijn namelijk veel verschillen in zonnepanelen en al helemaal in fabrikanten. De verschillende soorten zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn hebben allemaal hun eigen onderscheidende kenmerken. Om te beginnen is het dus goed om uit te zoeken welke zonnepanelen het beste bij jouw wensen passen en dan kun je de prijzen van zonnepanelen bekijken.

4 soorten zonnepanelen

Er zijn 4 verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van de eigenschappen en het materiaal waar de zonnepanelen van gemaakt zijn wordt ook de hoogte van de prijs bepaald. Zonnepanelen kunnen worden geleverd in monokristallijn dat gemaakt is uit één kristal, polykristallijn dat uit meerdere grove kristallen bestaat, amorf zonnepanelen die flexibel zijn en glas-glas zonnepanelen. Deze laatste variant heeft een zeer lange levensduur en is nog niet zo heel lang verkrijgbaar.

Rendement en kosten

Goed om te weten dat er verschillende soorten zijn en dat ze van verschillende materialen zijn gemaakt, maar ook het rendement en de kosten voor de zonnepanelen verschillen per soort. De goedkoopste variant zijn de flexibele amorf zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren ook het minste rendement. Polykristallijn zonnepanelen zijn ook redelijk goedkoop en hebben een goed rendement. De monokristallijn heeft een nog beter rendement en is dus ook duurder in aanschaf. De hoogste prijs betaal je voor glas-glas zonnepanelen maar dan krijg je ook hoge kwaliteit panelen die een zeer hoog rendement hebben.

Welke zonnepanelen kies je

Als je veel energie wilt opwekken en maar weinig ruimte hebt voor zonnepanelen dan kun je het beste kiezen voor glas-glas of monokristallijn zonnepanelen. Heb je meer ruimte en wil je de kosten wat lager houden dan bieden de polykristallijn zonnepanelen uitkomst. Deze soort kun je goed over grote oppervlaktes installeren. De amorf variant is goed te gebruiken voor op bijvoorbeeld voertuigen, caravans of een zonnescherm. Door de buigzaamheid van het materiaal kan het gemakkelijk worden bevestigd en hoeft het niet strak gemonteerd te zijn. Welke keuze jij maakt voor jouw woning hangt gehaal af van jouw wensen en budget. Kom je er niet uit, vraag dan een installateur om advies en voor het plaatsen van de zonnepanelen.