Tuinonderhoud, wat komt erbij kijken?

Een tuin die er fantastisch bij ligt wilt iedereen natuurlijk, echter geldt wel dat wanneer je een prachtige tuin wilt dat er wel degelijk veel werk bij komt kijken. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type tuin en de grootte van de tuin, maar over het algemeen heeft elke tuin periodiek tuinonderhoud nodig om het in een mooie staat te behouden. Uiteraard is het mogelijk om de het tuinonderhoud zelf uit te voeren en hier voor bijvoorbeeld een planning te maken per maand. Voor velen is het werken in de tuin een ontspannende klus, maar anderen ervaren het werken in de tuin als iets onprettigs. Bovendien kan het ook zo zijn dat men weinig tijd heeft om het zelf uit te voeren. Of het kan zo zijn dat er gereedschap en machines nodig zijn om bijvoorbeeld een boom te laten verwijderen uit de tuin. In al die gevallen is het inschakelen van een hovenier een uitstekende keuze. Dit is een ware tuinspecialist en is vaak actief op het gebied van tuinontwerp, tuinaanleg en uiteraard het onderhoud in de tuin. Je kunt een hovenier inschakelen om de tuin op te knappen en je bepaalt zelf of dit eenmalige werkzaamheden zijn of op basis van periodes. Een aantal veelvoorkomende tuinklussen zullen besproken worden.

Tuinontwerp

Al het toekomstige tuinonderhoud begint bij het ontwerpen van de tuin en het aanleggen van de tuin. Kies je bijvoorbeeld voor veel groen, dan weet je dat je veel moet snoeien en bladeren moet verwijderen. Uiteraard kun je de bladeren ook laten liggen als een vorm van natuurlijke compost, maar kan het ook een rommelig aangezicht geven. Kies je bij het tuinontwerp voor veel terras dan weet je dat je tuinonderhoud minder is en voornamelijk zal bestaan uit het verwijderen van onkruid en eventueel het schoonspuiten van de tegels.

Het snoeiwerk

Wanneer je geen groene vingers hebt dan kun je het snoeiwerk beter uitbesteden. Verkeerd snoeien kan de plant of boom namelijk schade toe brengen en de groei en levensduur verslechteren. Snoeien is belangrijk om de bloei en groei van de plant of boom te versterken. Let wel goed op dat elk type plant en boom haar eigen manier van snoeien heeft en je dus goed moet verdiepen hierin.

Gras maaien

Om een verzorgde grasmat te hebben is het goed om bijvoorbeeld wekelijks het gras te maaien. Hierdoor wordt net als bij het snoeien de vorming en de groei van het gras versterkt. Wanneer je een flinke grasmat hebt en je niet veel tijd hebt, kun je ervoor kiezen om dit te laten doen door een externe partij.

Onkruid verwijderen

Een strakke nette tuin begint bij het verwijderen van onkruid. Dit groeit namelijk altijd op de plekken waar je het zelf niet wilt hebben. Een verwilderd aangezicht is snel gemaakt met onkruid tussen de planten, bloemen of tegels. Onkruid kun je wieden en eventueel zou je het ook kunnen bestrijden met middelen.

Tuinaanleg is bepalend voor het latere plezier en aangezicht van een tuin. Zelf een tuin aanleggen kan zeker een goede optie zijn, maar voor een lang en mooi aangezicht kan het goed zijn om een hovenier in te schakelen. Anders kan bijvoorbeeld de tuin flink verzakken na twee jaar wanneer men niet goed heeft bekeken hoe de ondergrond is op sommige plekken in de tuin. Dit ziet er niet mooi uit en resulteert in het feit dat je veel werk hebt aan het opknappen van deze verzakking. Naast de bovenstaande klussen zijn er ook nog tal van specifiekere tuinklussen die een hovenier voor u kunt realiseren.