Raamdecoraties, hoe kiezen?

Denk je toch eens in: een huis zonder raamdecoratie. Zo leeg, om nog maar te zwijgen over de praktische ongemakken: je wordt ’s ochtends heel vroeg wakker van het zonlicht en iedereen kan ongestoord naar binnen kijken. Het kiezen van geschikte raamdecoratie verreist wel wat inspanning, want er zijn veel mogelijkheden en veel details waar je op moet letten. Hoe kies je raamdecoratie?

Welke kamer?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: voor welke kamer is de raamdecoratie bedoeld? In de slaapkamer of badkamer zal je immers niet zo snel voor houten jaloezieën gaan en voor een grote schuifpui in de huiskamer, gebruik je minder snel rolgordijnen. Houd hier rekening mee.

Hoeveel licht doorlaten?

Vraag jezelf ook af wat de belangrijkste functie is van de raamdecoratie, en stem je keuze daarop af. Wanneer je met raamdecoratie de kamer zo lichtdicht mogelijk wilt maken, ga dan voor verduisterende rolgordijnen of verduisterende plisse gordijnen (dat rolgordijnen, maar in plaats van opgerold is het gordijn opgevouwen). Wil je juist veel licht de kamer inlaten, ook als de raamdecoratie dicht is, kies dan transparante rolgordijnen of transparante plisse gordijnen. Als je de lichtinval heel precies wilt regelen, kunnen houten jaloezieën een goed idee zijn: die kun je heel nauwkeurig dicht- of opendraaien.

Welke sfeer?

Natuurlijk is het ook belangrijk welke sfeer je in huis wilt creëren. Ieder type raamdecoraties heeft z’n eigen specifieke ambiance. Hout heeft een heel andere uitstraling dan stof. Dat is je eigen keuze, en verschilt per persoon.

Welke kleur?

Raamdecoraties zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, van speelse lichte tinten tot donkere kleur als zwart en donkergrijs. Voor welke kleur je gaat is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. En kies niet alleen de kleur van de raamdecoratie zelf, maar ook bijvoorbeeld van de cassette, de onderlat en het bedieningskoord.

Welke maat?

Ieder raam is anders dus is het ideaal dat je bij Creon de raamdecoratie op maat kunt laten maken. Je vult zelf de hoogte en breedte in en kiest bovendien de bedieningszijde. Voor vragen over het opmeten en installeren kun je altijd terecht bij de klantenservice.