Een houten visgraat vloer is populairder dan ooit

visgraat vloer

Houten- en parketvloeren zijn populairder dan ooit. Waar tot 15 jaar geleden de meeste mensen voor een tegelvloer in de woonkamer gingen, zien we nu dat de meeste mensen kiezen voor een houten vloer. Twee belangrijke redenen hiervoor zijn dat dit soort vloeren een stuk goedkoper zijn én dat ze veel duurzamer zijn, in de zin dat ze makkelijker zijn schoon te maken en dat ze langer mee gaan. Een klassieke houten vloer blijft de visgraat parketvloer, die in elke woning tot zijn recht komt, van modern tot klassiek.

Trapsgewijs

Bij het visgraat motief worden relatief korte planken haaks  en schuin op elkaar gelegd, waardoor een trapsgewijs patroon ontstaat dat iets weg heeft van een visgraat. Tegenwoordig is de Hongaarse punt vloer ook erg in trek en deze lijkt best veel op het visgraat motief. Het verschil tussen deze twee  is dat de planken bij een Hongaarse punt vloer op 60 graden tegen elkaar worden aangelegd en dat deze hoek bij een visgraat patroon 90 graden is. Bij een Hongaarse punt vloer krijg je daardoor rechte lijnen in plaats van een trapsgewijs patroon.

Bekend uit luxe woningen

Het visgraatmotief is altijd al bekend geweest bij mensen, doordat het al heel lang gebruikt wordt in herenhuizen, kastelen en luxe (oude) villa’s. Nu de prijs van een dergelijke vloer is gezakt, zijn dit soort vloeren voor iedereen beschikbaar geworden en door de herinnering aan grote, luxe woningen, brengt een visgraatmotief de sfeer naar elke ruimte en krijgt die ruimte ineens karakter. 

Verschillende variaties visgraat vloeren

Will je dit soort parket kopen dan zijn er veel opties qua houtsoort en kleur. Omdat het zo populair is, kun je tegenwoordig het visgraatmotief in allerlei variaties kopen. Van smalle plankjes van 7 cm breed, tot brede planken van 18 centimeter breed… en alles daar tussenin. Verder is de vloer verkrijgbaar in eiken, berken en vele andere soorten hout, allemaal met hun unieke eigenschappen en uitstraling. De ene houtsoort heeft wat meer onderhoud nodig dan de andere, dus let daar goed op bij de aanschaf.

Verschillende afwerkingen

De houten planken kunnen ook nog eens verschillende afwerkingen hebben, waardoor er nog meer keuze is. Zo kun je kiezen uit gerookte planken, geborsteld, geschaafd of zelfs verouderd. Als je je keuze hierin hebt gemaakt, heb je ook nog eens de opties qua laatste afwerking: lak, olie of hardwax. Ook hier heeft elke afwerking zijn eigen onderhoud nodig, iets wat niet uit het oog moet worden verloren bij de aanschaf.

Kleur Afwerking

Ook wat betreft kleurafwerking zijn er verschillende opties; mat of glans. Een glanzende visgraat vloer heeft een wat meer elegante, luxe uitstraling, terwijl een matte vloer wat stoerder overkomt. Laatstgenoemde past bijvoorbeeld heel goed in een modern interieur.

Visgraat vloer met of zonder groef

De laatste optie waar je rekening mee moet houden, is met of zonder groef. De groef is de ruimte tussen de planken, die bijvoorbeeld 1 millimeter kan zijn. Door zo’n groef ziet de vloer er gedetailleerder uit. De meeste mensen kiezen voor een tweezijdige groef, waarbij de groef alleen te zien is aan de lange zijden van de planken. De korte zijden sluiten direct op elkaar aan. Heb je dit liever in de hele vloer, dan kun je er ook voor kiezen om geen groef te nemen. Hierdoor krijg je een gladde vloer, wat ook een erg mooie uitstraling heeft.

Visgraat parketvloer leggen

Een visgraat parketvloer leggen is een vak apart, bedenk dan ook goed of je dit zelf wilt doen. Als je ervaring hebt met het leggen van vloeren, of als je erg handig bent, kun je het uiteraard zelf doen. Bent je niet zo handig? Dan is het waarschijnlijk verstandig om dit te laten doen.