Dit heb je nodig om te beginnen met slimme verlichting

slimme verlichting

Wanneer je nieuw bent in slimme verlichting kan het lastig zijn om goede keuzes te maken. Er namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je ermee wilt beginnen. Je moet een basis merk kiezen en keuzes maken qua de verbinding tussen de lampen. Zo kun je kiezen voor wifi lampen, bluetooth of zigbee. Allemaal heb ze voor en nadelen. Wifi lampen koppel je direct op je draadloos netwerk, maar nemen dan ook veel ruimte van je netwerk in beslag. Bluetooth lampen zijn beperkt qua bedieningsafstand en voor zigbee heb je een hub of bridge nodig. Toch zijn lampen die je verbindt met zigbee een veilige keuze en de meest gebruikte van dit moment. We gaan er dan ook vanuit dat dit de toekomst is. 

Slimme lampen met een eigen bridge of hub

Het grootste voordeel van smart lampen die gebruikmaken van zigbee is het eigen netwerk die de lampen onderling creëren. Elke lamp geeft namelijk de verbinding weer door aan een andere lamp, zo heb je een mesh netwerk en hoef je niet bang te zijn voor grote afstanden. Al deze lampen koppel je weer aan een bridge. Aangezien je de bridge weer koppelt aan je netwerk kun je ze op een slimme manier bedienen. De meeste fabrikanten maken gebruik van dit systeem, zoals Ikea & Philips. Ikea heeft de Tradfri verbindingshub en Philips heeft de Philips hue bridge waarmee je je lampen verbindt. Zigbee belast dus niet je draadloos netwerk en kan grote afstanden overbruggen. Het enige nadeel is dat je een extra kastje nodig hebt.

Lichtbronnen, armaturen en accessoires

Wanneer je voor bijvoorbeeld slimme Philips hue verlichting kiest is het ook verstandig om bij de lampen van Philips te blijven. Je kunt wel ander merk lampen koppelen aan hue, maar dit is zeker niet aan te bevelen. Gelukkig zijn er meer dan voldoende lampen van dit merk verkrijgbaar. Naast de lampen zijn er ook verschillende accessoires en armaturen met ingebouwde led verlichting. Met de speciaal ontworpen Philips hue outdoor serie maak je niet alleen de verlichting in huis slim, maar ook je buitenomgeving. Uiteraard hoef je niet gelijk alle lampen te kopen. Je kunt in loop der tijd nieuwe lampen toevoegen aan de bridge.

Stabiel netwerk

Om alle lampen goed te kunnen bedienen met je smartphone is een stabiel draadloos netwerk ook belangrijk. Houd er ook rekening mee dat je smartphone met hetzelfde netwerk is verbonden als de hub of bridge. Anders lukt het nooit om met je smartphone je slimme verlichting te configureren.