3 verlichtingstrends voor de badkamer

indirect-licht-badkamer

Bij flexibel-wonen.nl willen we jou inspireren met de beste woontips. Daarnaast houden wij jou graag op de hoogte van de nieuwste interieurtrends. Daarom nemen we vandaag een kijkje naar enkele ontwikkelingen in de verlichtingswereld – meer bepaald op het vlak van badkamerverlichting. Deze 3 trends mag je echt niet missen:

hanglampen-badkamer

Hanglampen bij de wastafel

Doorgaans wordt een badkamer verlicht met plafondverlichting. Men plaats bijvoorbeeld in- of opbouwspots. Bij de spiegel durft men wel eens wandlampen te gebruiken. Maar hanglampen: die worden in een badkamer amper gebruikt.

Spijtig eigenlijk, want hanglampen in de badkamer kunnen erg mooi zijn. Ze springen veel meer in het oog en hebben dus ook een decoratieve functie. Wie een leuke blikvanger voor zijn badkamer zoekt, weet dus waarvoor hij moet kiezen.

Wil je hanglampen in de badkamer gebruiken? Kies dan voor een compact model. Armaturen met een grote lampenkap komen te bombastisch over. Naakte pendellampen (armaturen die enkel bestaan uit een pendel met een ‘ballonnetje’) zijn de perfecte keuze omdat ze weinig plaats innemen.

Gekleurde verlichting

Vroeger was de badkamer een puur functionele ruimte. Je ging er snel jouw tanden poetsen of een douche nemen. Tegenwoordig is het een echte wellness-ruimte geworden waar we rustig genieten van een relaxerend bad. In sommige badkamers is zelfs een sauna te vinden!

In de badkamer draait het dus steeds meer om sfeer en gezelligheid. Daarom is gekleurde verlichting een goed idee. Met RGBW spots wissel je makkelijk tussen verschillende lichtkleuren, van een warme rode gloed tot een opwekkende blauwe tint.

Wist je trouwens dat gekleurd licht een invloed heeft op het lichaam? Chromotherapie is een alternatieve geneeswijze die licht gebruikt als behandelwijze om een verstoord energiebalans in het lichaam te herstellen.

indirect-licht-badkamer

Indirect licht

Nog een leuke manier om de badkamer een gezellige sfeer te geven, is indirecte verlichting. Je kan bijvoorbeeld een LED-strip in de omkasting van het toilet inbouwen. Of een uitsparing in een vals plafond voorzien. Deze LED-strips komen ook in een RGBW variant. Op deze manier kan je niet alleen voor wit licht kiezen, maar voor duizenden andere kleuren.

Wordt deze indirecte verlichting vlakbij het bad of een douche geïnstalleerd? Dan zoek je best een LED-strip met een IP68. Deze modellen zijn waterbestendig. Zo voorkom je kortsluitingen en andere ongevallen.