Besparen op dure onderhoudsbeurten. Een waardestijging. Het schilderen van een woning kent veel voordelen. In sommige gevallen kunt u dat prima zelf doen. Toch kan er tijdens het verven veel misgaan. De meest voorkomende fouten zetten wij hieronder voor u op een rijtje. Gaat u zelf aan de slag? Zorg er met deze blog voor dat u niet van een koude kermis thuiskomt.

Niet voldoende voorbewerken

Het lijkt misschien simpel: even het huis schilderen. Een emmer verf en een roller. Meer heeft u toch niet nodig? Helaas gaat er veel werk aan deze handeling vooraf. Zo begint een effectieve onderhoudsbeurt met het schuren van het oppervlak. Daarna moet de geschuurde laag worden schoongemaakt. Binnenshuis is ammoniak vaak voldoende. Maar beschildert u de buitenkant van uw woning? Dan is er speciale verfreiniger nodig. Hiermee verwijdert u de vettige laag die de vervuiling van auto’s en industrie met zich meebrengt.

Rot laten zitten

Zit er rot in uw hout? Dan kan het verleidelijk zijn om dit met een likje verf te verbloemen. Want met zo’n dekkend kleurtje valt de slechte staat van het materiaal vaak niet meer op. Toch is dit niet verstandig. Want eenmaal aangetast, zal de rot zich steeds verder verspreiden. Om dure onderhoudsbeurten te voorkomen, kunt u het beste het aangetaste hout weghakken. Daarnaast kunt u gebruik maken van zogenoemde ‘houtrot-stop’. Hiermee voorkomt u dat de derving zich alsnog in het gezonde hout verspreidt.

Goedkope verf gebruiken

Men zegt het wel vaker: goedkoop is duurkoop. Als het op het schilderen van uw woning aankomt is deze gezegde zeker waar. Binnenshuis kunt u goedkope verf herkennen aan de snelle verkleuring. Buitenshuis zijn de verschillen nog groter. Goedkope verf ziet er even goed uit, maar zal snel in kwaliteit achteruit gaan. Zo heeft uw woning eerder een nieuwe verflaag nodig. Onder de streep bent u dus duurder uit!

Veel huiseigenaren doen het schilderen van hun woning liever zelf. Op deze manier denken ze vaak geld te kunnen besparen. De kans dat zij fouten maken – en dus duurder uit zijn – is echter groot. Zorg er daarom voor dat u zeker weet wat u doet. Heeft u geen vertrouwen in uw eigen verfkunsten? Geen probleem. Er staan altijd professionele schilders uit IJsselmuiden, Den Haag of Leeuwarden voor u klaar.

Over de auteur