Zuid-Europa in je achtertuin

olijfboom

De olijfboom is een goed boompje om aan te schaffen wanneer je je tuin een fleurige oppepper wil geven. Of wanneer je je direct in mediterrane sferen wil begeven bij het verlaten van de achterdeur. De olijfboom (Latijn: Olea Europaea) is een populaire boomsoort. De boom is de meest geëxporteerde boom die te vinden is in de Nederlandse tuin. De Olea Europaea is een boom die in honderden verschillende maten en soorten te vinden is. Naast de boomvariant, bestaan er ook struikvarianten. 

Onderhoud van de olijfboom

De olijfboom is niet moeilijk te onderhouden en zelfs mooi te houden voor mensen zonder groene vingers. De olijfboom kan worden geplant in een pot, maar het is ook mogelijk deze in losse grond te plaatsen. De boom moet te allen tijde in een vochtige ondergrond staan, welke plakkerig of modderig dient aan te voelen. Dit effect is makkelijk te bereiken door het toedienen van water. Hoewel de grond dus vochtig dient te zijn, moet het water wel makkelijk weg te lopen zijn. Als bij de wortels een laag water blijft staan, kan het voorkomen dat de wortels gaan rotten. 

Tip! Om te checken of de grond vochtig genoeg is, kan je je vingers tot twee knokkels in de grond stoppen. Als deze grond droog is, mag er wat water bijgegoten worden! 

Milieu wensen van de olijfboom

De olijfboom komt van nature uit landschappen rondom de Middellandse Zee. Om de Olea Europaea in mooie staat te houden, heeft deze veel zonlicht nodig. Let wel, als de zon veel schijnt kan het water sneller verdampen. Het boompje heeft dan zeker twee tot drie keer per week water nodig. In de winter is het voldoende om één keer water te geven in de twee weken. Doordat is ontstaan in mediterraan Europa, hoef je niet erg te letten op de luchtvochtigheid. Je hoeft de blaadjes en takjes dus niet bij te sproeien met water, de luchtvochtigheid in Zuid-Europa is namelijk ook niet hoog. 

Standplaats van de olijfboom

De boom hoeft niet per se buiten te staan om zich goed te ontwikkelen. Het boompje kan ook prima binnen staan, mits deze maar genoeg zonlicht vangt. Zorg er daarom voor dat ze voor een raam op het zuiden staat, zodat de zonuren lang aanwezig zijn. Als je de plant buiten zet, zorg er dan uiteraard ook voor dat deze op de meest zonnige plek van je tuin staat. 

Tips & tricks

Om de juiste vorm van het boompje aan te houden, is het mooi om het boompje zo nu en dan te snoeien. Daarnaast is het snoeien ook goed voor de ontwikkeling en de gezondheid van het boompje.

– Wanneer het boompje verkleurde bladeren krijgt, betekent dit dat ze te veel water krijgt. Of dat het water niet weg kan lopen. Wanneer dit geval is, zorg dan dat je minder water toevoert!