Wanneer u onverhoopt te maken heeft gehad met een beroerte, heeft dit vervelende gevolgen tijdens het dagelijks leven. Desondanks kunnen verschillende woningaanpassingen na beroerte ertoe leiden dat u uw leven zo aangenaam mogelijk maakt – ook nadat het noodlot is toegeslagen. Aanpassingen in de woning zijn daarom aan te raden.

Een beroerte is een situatie waarbij een deel van de hersenen opeens niet meer lijkt te werken. Een vervelende situatie die ook nog eens nare gevolgen heeft: tijdens de revalidatie na beroerte krijgt u te maken met moeilijkheden tijdens het bewegen van verschillende lichaamsdelen. Dat heeft weer als gevolg dat bepaalde acties in huis die u wellicht gewend was moeizamer verricht worden dan vroeger – misschien zelfs helemaal niet. Daarom is het raadzaam een woning aan te passen na de beroerte: op die manier maakt u het uzelf gemakkelijk en comfortabel.

Aanpassingen bij de voordeur

Een belangrijk onderdeel dat moet worden aangepast is de entree. Aanpassingen als een elektrische opening worden aanbevolen. Deze deuren zorgen ervoor dat u ze kunt openen met behulp van een afstandbediening. Naast de deur zijn er ook andere elementen die aandacht verdienen, bijvoorbeeld een deurmat. Zorg altijd voor een exemplaar waarover u niet kunt uitglijden, zoals de antislipvariant. Sloten en brievenbussen zijn andere belangrijke onderdelen. Vermijd bukken door de toepassing van een opvangzak (voor post) en zorg voor een slot waarbij het sleutelgat zich boven de deurklink bevindt.

Aanpassingen in de woonkamer

De woonkamer is het belangrijkste deel dat moet worden aangepast. Allereerst moeten benodigdheden als de verwarmingsregelaar en de stopcontacten op een hoogte worden gebracht die handig is voor de persoon die de beroerte heeft gehad. Drempels verwijderen is een andere aanrader, evenals de eventuele aanschaf van een elektrische stoel. Alles moet erop gericht zijn dat de bewoner niet hoeft te bukken en alle benodigdheden zo comfortabel mogelijk kan gebruiken.

Aanpassingen in de slaapkamer

Aan- en uitkleden wordt lastig, maar ook in dit geval geldt dat het eenvoudiger wordt door meer gebruik te maken van kasten en spullen die op handbereik liggen. Het valt wellicht aan te raden om gebruik te maken van plankjes en hangers. Hier kunt u uw kleding aan het einde van de dag neerleggen, zodat u er op ieder ander moment op een eenvoudige manier weer bij kunt.

Aanpassingen in de badkamerwoningaanpassingen na beroerte

Aanpassingen die in de badkamer gedaan kunnen worden lopen uiteen – van een verhoogd toilet tot een stoel in de douche. Dit soort veranderingen maken het mogelijk om zelfstandig te blijven wonen.

Er bestaan verschillende partijen die woningaanpassingen na beroerte kunnen verwezenlijken. Neem voor een goede revalidatie na beroerte contact op met het Wmo-loket van de gemeente waar u woont.

Over de auteur