Welke soort hoeslaken past bij mij?

We weten allemaal dat een slechte nachtrust allerlei problemen kan opleveren. Zo wordt de kans op ongelukken groter in het verkeer en leidt slaaptekort tot ernstige gezondheidsklachten en vermindert het je libido. Wanneer je je dan bedenkt dat je elke nacht tot wel 8 uur op het hoeslaken ligt, is het wel belangrijk wat het materiaal is van je hoeslaken. Er zijn talloze materialen die in een hoeslaken verwerkt zitten. Maar welke soort stof is nou het meest geschikt voor jou? Daar ga je nu achter komen.

  1. Katoen

Het katoenen hoeslaken is een van de meest standaard materialen die voor een hoeslaken wordt gebruikt. Een van de eigenschappen van katoen is dat het goed sterk is en hierdoor ook lang mee gaat. Echter hebben katoenen hoeslakens geen stretch waardoor de maten van het hoeslaken wel perfect moeten aansluiten.  Een ander voordeel van katoen is dat het materiaal goed ademt en zacht is, wat een dutje extra fijn maakt. Daarnaast neemt een katoenen hoeslaken vocht goed op wat er voor zorgt dat je matras beter beschermd blijft.

  1. Katoen-satijn

Veel mensen denken dat katoen-satijn een mix is van katoen en satijn. Echter is het gewoon katoen maar dan op een speciale manier geweven. Doordat er dichter op elkaar wordt geweven ontstaat er een extra vochtabsorberend vermogen. Daarnaast krijgt het hoeslaken hierdoor een extra ventilerende werking. Katoen-satijn glanst ook meer dan normaal katoen.

  1. Jersey

Jersey is ook geen apart materiaal maar een manier van weven. Jersey willen zeggen dat het gebreid is. Met de Jersey techniek wordt er zo geweven zodat er lussen ontstaan. Dit geeft het hoeslaken extra elasticiteit mee. Een Jersey hoeslaken past zich dus ook makkelijker aan het matras aan dan een normaal katoenen hoeslaken.

  1. Flanel

Wanneer het winter is of je het altijd koud hebt is Flanel de oplossing. Hoewel Flanel ook katoen is, wordt het hoeslaken aan een kant geruwd waardoor er een donsachtig laagje ontstaat op het hoeslaken. Dit zorgt ervoor dat het hoeslaken makkelijker warmte kan vasthouden en het extra zacht is.

  1. Velours

Velours komt uit het frans wat ook wel fluweel betekent. Velours is gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide. Het laatstgenoemde materiaal zorgt voor de elastische eigenschap van een velours hoeslaken.

  1. Badstof

Een badstof hoeslaken heeft aan een zijde lussen en bestaat voornamelijk uit polyester-katoen. Dit zorgt voor een heerlijke warmte en voelt goed aan op de huid. Denk aan het stof van een zachte handdoek. Genieten is dat!

  1. Molton

Een molton is een stukje anders dan normale hoeslakens. Een molton wordt namelijk vaak onder het hoeslaken gedaan en fungeert dan als matrasbescherming. Het matras is namelijk een prijzig iets en dat mag goed beschermd worden zodat het langer meegaat en beter zijn positieve eigenschappen behoudt. Een molton zorgt naast de bescherming ook nog eens voor extra warmte.

  1. Split hoeslaken

Een hoeslaken met split is aan het midden en aan de bovenkant uitgerust met een inkeping. Dit zorgt ervoor dat het matras onafhankelijk aan één kant te verstellen is. Het is dus vooral handig voor verstelbare bedden.