Waarom polycarbonaatplaten gebruiken bij een verbouwing?

Polycarbonaat_kanaalplaat_helder

Polycarbonaat kanaalplaten zijn in de afgelopen 10 jaar enorm verbeterd. en sterk materiaal is het altijd geweest, maar pas sinds kort is er de variant die transparant is en niet van glas te onderscheiden. Hieronder vertellen we je waarom dit een slimme keuze is als je gaat verbouwen.

Vroeger vooral gebruikt in fabrieken

Vroeger werd polycarbonaat vooral gebruikt in de industrie. Het waren licht transparante platen met een, ietwat lelijke, geel/bruine gloed. Op het dak van een fabriek maakt dat niet zoveel uit, maar thuis in je lichtstraat wil je dan toch liever glas.

Nu niet meer te onderscheiden van glas

Nu is dat polycarbonaat echter niet meer van glas te onderscheiden en zal het het glas voor bepaalde doeleinden in de toekomst helemaal over gaan nemen. Polycarbonaat  is namelijk een kunststof en daardoor ruim 250x sterker dan normaal glas. Daarnaast is het materiaal een stuk flexibeler en stootvaster dan glas, wat het eigenlijk onbreekbaar maakt.

Twee keer zo licht als glas

Kunststof is van nature veel lichter dan glas en polycarbonaat is ongeveer half zo zwaar als de meeste glassoorten. Hierdoor is polycarbonaat heel erg geschikt voor gebruik waarbij een hoge mate van gewichtsbesparing gewenst is ten opzichte van glas. Denk hierbij aan een puien van winkels of tram- en bushaltes.

Makkelijk te buigen, afhankelijk van het formaat plaat

Polycarbonaat kan doordat het zo sterk is, erg goed koud gebogen worden. Wel hangt dit natuurlijk af van de dikte en de afmetingen van de plaat. Zo is het begrijpelijk dat je een kleine plaat polycarbonaat met een behoorlijke dikte niet zo makkelijk zal kunnen buigen, terwijl dit bij een lange smalle strook in dezelfde dikte veel makkelijker is.

Hoe dunner de plaat, hoe makkelijker deze te buigen is. Polycarbonaat is een bijzonder sterk en praktisch onbreekbaar materiaal die in kleinere diktes zelfs opgerold kan worden, zonder dat deze zal scheuren.

Brandveiligheid

Het smelten van polycarbonaat gaat heel erg langzaam, waardoor het ook een veilig materiaal is bij een eventuele brand. Bepalende factoren hiervoor zijn de dikte van het polycarbonaat, de duur van de blootstelling aan de warmtebron en de energie van de warmtebron. Vanaf 180°C gaat polycarbonaat vorm verliezen en bij 280°C is het polycarbonaat vloeibaar, en is het te vergelijken met dikke olie. Polycarbonaat heeft de brandklasse B1/B2, wat betekend dat het zelfdovend is. Polycarbonaat is een zelfdovend product, geeft bij brand een lichte, niet giftige rook en je hebt geen last van brandende druppels.