Tips bij het plaatsen van een tuinhuisje of veranda

Mensen met een grote tuin dromen er vaak van een een leuk tuinhuisje of een fraaie veranda te plaatsen. Waarom deze droom niet uit laten komen? Desnoods bouw je én een tuinhuisje én een veranda. En beide bouwwerken zijn met een beetje handig ook nog zelf heel goed te bouwen. Zo kun je vol trots op je eigen gebouwde veranda zitten en je tuinmaterieel kun je gemakkelijk kwijt in je tuinhuisje. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je een tuinhuisje of een veranda wilt bouwen. Hierbij daarom enkele tips waar je aan moet denken.

Fundering

Een goede fundering is de basis voor je tuinhuisje en veranda. Vooral bij een veranda moet goed aandacht aan de fundering geschonken worden. Een veranda is immers een plek waar je op gaat zitten en als terras dient. Wanneer een veranda geen terras heeft, dan loop je het risico dat hij na verloop van tijd gaat verzakken. Je kunt er niet meer op zitten en omdat een veranda dikwijls onderdeel van de woning is, daalt de waarde van de woning. Het is niet zo dat je voor een fundering de grond moet afgraven en met beton vol moet storten. Zowel een veranda als een tuinhuisje hebben een basisconstructie waar die het bouwwerk draagt. Het is al voldoende om enkel een fundering onder deze constructie te plaatsen. Dit kan heel gemakkelijk met betonpoeren. Betonpoeren zijn betonnen prefab funderingselementen die gemakkelijk te plaatsen zijn. Je plaats ze enkel op plekken waar een draagbalk van de constructie komt. Het bovenste gedeelte met de stelplaat steekt uit de grond en daar kun je de draagbalken op monteren. Zo heb je met betonpoeren toch een goede fundering dat weinig tijd kost.

Duurzaam hout

Met de fundering ben je zeker dat je veranda of tuinhuisje niet zal inzakken en bij storm ook netjes blijft staan. De levensduur van een veranda en tuinhuisje hangt verder af van het gebruikte hout en het onderhoud daarvan. Wil je zeer goed en duurzaam hout, ga dan voor tropisch hardhout. Je hebt dan een zeer sterke en duurzame houtsoort, maar ook een kostbare houtsoort. Je kunt ook voor goedkoper hout gaan, zoals Europees hardhout en een tuinhuisje is vaak van vuren hout, maar onderhoud hem dan jaarlijks. Dit betekend elk jaar opschuren en behandelen met een goede lak. Op deze manier blijft je veranda en tuinhuisje duurzaam en kun je er jaren van genieten.