Een nieuw slot op de deur maakt je huis een stuk veiliger, zeker als het een ouderwets en onveilig slot betreft wat nog via de brievenbus door ‘hengelen’ kan worden geopend.
Overweeg je om je huis beter te beveiligen, bekijk je huis door de ogen van een inbreker en laat waar nodig nieuwe sloten plaatsen door een erkend slotenmaker.

De meest gebruikte sloten, die ook in nieuwbouw worden gebruikt, zijn cilindersloten. Deze sloten zijn er in vele uitvoeringen en prijsklassen, waarbij doorgaans geldt dat goedkoop echt duurkoop is. Zorg voor een goedgekeurd SKG slot. Ze zijn niet goedkoop maar de prijs weegt ruimschoots op tegen alle kosten rondom een inbraak.

Een SKG goedgekeurd slot heeft een certificering in sterren: hoe meer sterren een slot heeft, hoe langer het duurt voordat het slot opengebroken is. Samen met een SKG veiligheidsbeslag is het bestand tegen kerntrekken en het loswrikken van het slot – dit zijn trucjes die inbrekers toepassen om snel binnen te komen.
Werden er vroeger extra bijzetsloten geplaatst met losse sleutels, tegenwoordig zijn er meerpuntssloten. Dit zijn cilindersloten waarmee je met één sleutel drie of meer sloten kan bedienen in je deur. Hierbij wordt het slot door de slotenmaker door middel van infrezen over de hele hoogte van de deur ingebouwd. Een meerpuntsslot zorgt daardoor voor nog meer veiligheid. Combineer het met dievenklauwen en een anti-inbraakstrip en inbrekers zullen jouw deur links laten liggen.

Ook via ramen, bovenlichten en lichtkoepels kunnen inbrekers binnen komen. Zitten er nog opbouw raambomen op? Deze kunnen in de loop van tijd losser gaan zitten en zijn makkelijk open te breken. Overweeg om inbouwexemplaren te laten plaatsen. Zelf plaatsen is in verband met breken of barsten van het glas en het infrezen in het hout geen eenvoudige klus. Overleg met de slotenmaker welke raamafsluiting de juiste is en let bij de aanschaf op welke draairichting de raamboom heeft. Zorg ook hierbij voor het SKG keurmerk.

Let op: raambomen met een drukknop-afsluiting voldoen binnenkort niet meer aan de hoge eisen van de SKG. Laat ze daarom meteen in deze klusronde vervangen voor raambomen met een slot en sleuteltje. Ruim het sleuteltje dichtbij het raam op (bijvoorbeeld een haakje in de muur) maar laat het sleuteltje niet in het slot hangen!

Een slot vervangen lijkt eenvoudig maar de montage kan, afhankelijk van het materiaal van de deur of het raam, nogal verschillen. Metalen, kunststof of houten deuren en kozijnen, niet alle sloten passen op deuren van verschillend materiaal. Laat daarom een slotenmaker het hang- en sluitwerk vervangen of bijplaatsen. Hij heeft kennis van zaken en kan je adviseren welke oplossing het beste is. Het gaat immers om het verhogen van de veiligheid rondom je huis.

Over de auteur