Lampen kappen

lampen kappen

De juiste lampvoeten heb je al, nu alleen nog even de geschikte lampen kappen zien te vinden, niet altijd een eenvoudige opgave. Lampen kappen kunnen het verschil maken en van een heel doorsnee voet een prachtige voet maken. Je hebt ze in elk geval in vrijwel alle soorten en maten, van klassiek tot een lampenkap die industrieel genoemd kan worden.

De verhouding moet kloppen

Lampen kappen kun je het best vergelijken met een hoed. Heb jij een te grote hoed op, dan zal je dit niet mooi staan. En zo is het met lampen en lampenkappen ook. De verhouding moet kloppen en er zijn speciale handvatten opgesteld waarmee je weet dat de verhouding enigszins in orde is. Als je aanhoudt dat de kap van de lamp zo’n veertig procent van de totale hoogte van de lamp beslaat, dan zit je wel goed. Uiteraard moet de fitting wel goed verstopt zijn. Voor de breedte kun je de stelregel aanhouden dat de kapbreedte gelijk staat aan de lengte van de voet. Zorg altijd dat de kap breder is dan het breedste punt van de voet van de lamp.

Afhankelijk van de plek

Het vinden van de juiste lampen kappen hangt ook af van de plek waar je de lamp plaatst.  Staat de lamp in een hoek, dan staat ie veilig en kies je gemakkelijker voor wat grotere kappen. Zet je een lamp met te brede lampenkappen op een plaats waar veel mensen langs lopen, dan vraag je om problemen.

Speel eens met kleur en ga voor iets anders

Ook het gebruik is een factor bij het vinden van de perfecte lampen kappen. Ga je bij de lamp lezen of moet de lamp de piano in je huiskamer uitlichten? Een leeslamp vraagt om lampen kappen die licht doorlaten, een kap met twee openingen dus: boven en onder dus. Voor de piano kun je beter een kap kiezen die licht doorlatend is. Overigens kun je met lampenkappen prima spelen met kleurtjes. Is je inrichting vrij rustig dan kun je met kleurrijke lampen kappen – denk eens aan de lampenkap bloemen-  net even een nuance of vrolijkheid aanbrengen. Is je kap stuk? Koop dan niet per definitie precies dezelfde kappen als die er altijd al op zaten. Je zult versteld staan welk effect dit heeft en hoezeer je gewend was aan je oude kappen.

Toegevoegde waarde van de offline speciaalzaak

Vind je het lastig om de juiste kappen uit te zoeken en twijfel je tussen een lampenkap 50 centimeter of kleiner en heb je dus vragen wat betreft het formaat en het dessin, neem dan gewoon de voet van de lamp mee naar de winkel. De specialist in de lampenzaak kan je heel snel en simpel een aantal voorbeelden laten zien. Bij lampenkappen is het zo dat je meteen ziet en voelt of het iets voor je is of niet. Hiermee wordt ook meteen de toegevoegde waarde van de offline winkel aangetoond, want gewoon even de kappen passen op je eigen voet is online niet mogelijk.