Laminaat voor intensief gebruik

In sommige kamers in je huis ‘leef’ je meer dan in andere. Zo wordt de woonkamer intensief gebruikt, maar de studeerkamer misschien een stuk minder. Hoe meer je loopt en beweegt op laminaat, hoe sneller het slijt. Je wilt natuurlijk dat je laminaat een aantal jaren meegaat zonder slijtage te vertonen. Hou daarom rekening met het type kamer wanneer je laminaat kiest. Voor kamers die intensier gebruikt worden, kies je voor dikker laminaat van bijvoorbeeld 8 mm hoog of meer. Voor een studeerkamer kan 6 mm voldoende zijn.

Zelf leggen of laten doen?

Het meeste laminaat kun je zelf leggen. Dat is vaak kliklaminaat: je klikt de losse panelen in elkaar. Hier heb je wat handigheid voor nodig. Bedenk ook dat het veel tijd kost om laminaat te leggen. Als je weinig ervaring hebt, dien je rekening te houden met een kamer per dag. Na een paar weken kan je de (plak)plinten leggen, omdat het materiaal tegen die tijd volledig uitgewerkt is.

Niet te vergeten: de ondervloer

Onder laminaat leg je meestal een ondervloer. Wat dat voor materiaal is, hangt af van je huis. Heb je vloerverwarming? Dan moet de ondervloer warmte doorlaten, anders kan je je woning niet meer verwarmen en zal je vloer kromtrekken. Als je geen vloerverwarming hebt, kan je de ondervloer juist gebruiken om te isoleren. In een flatgebouw is het vaak verplicht om gebruik te maken van een ondervloer die geluiddempend is. Zo val je je onderburen niet lastig als je op naaldhakken over je nieuwe vloertje loopt.