Hoe actief zijn ouderen in en rondom hun woning?

Naarmate men ouder wordt vormt de dagelijkse mobiliteit een steeds groter obstakel. Ouderen boven de 75 jaar besteden gemiddeld zelfs slechts 30 minuten per dag aan mobiliteit buiten de deur. Naar verwachting zullen ouderen in de toekomst echter steeds mobieler zijn zowel in hun woning als daarbuiten. Dit heeft alles te maken met hulpmiddelen bij de mobiliteit zoals de installatie van trapliften of het aanschaffen van een scootmobiel.

Technologische hulpmiddelen voor mobiliteit

Momenteel zijn er ruim 200.000 scootmobielen in Nederland en dit aantal neemt jaarlijks met ruim 35.000 toe. Dit stelt ouderen in staat om binnen hun eigen regio mobieler te zijn dan ooit. Vaak is autorijden of het gebruik van het openbaar vervoer geen optie meer voor ouderen boven de 75. Een scootmobiel biedt echter een veilig alternatief die de zelfstandigheid op het gebied van mobiliteit weer normaliseert. Problemen rondom mobiliteit vormen zich echter niet alleen buiten de deur. Ook in hun eigen huis kunnen ouderen tegen problemen aanlopen rondom mobiliteit. Vooral woningen met steile trappen kunnen een gevaar vormen. Doet dit probleem zich voor dan is het verhuizen naar een gelijkvloerse woning vaak het eerste waar men aan denkt. Echter is er nog een andere mogelijkheid en dat is het laten plaatsen van een traplift.

De installatie van een traplift

Bij de plaatsing van een traplift wordt er een railsysteem gemonteerd aan de binnen of buitenzijde van de trap. Aan het railsysteem wordt een gemotoriseerde stoellift geplaatst die personen veilig kan verplaatsen over de trap. Dit is voor velen een ideale optie omdat men langer in de eigen woning kan blijven wonen. De kosten voor een traplift zijn echter aan de hoge kant en beginnen vaak vanaf €5.000,-. Wanneer een trap meerdere bochten heeft kan de prijs zelfs oplopen tot €14.000,-. Gelukkig is het mogelijk om een traplift vergoeding aan te vragen via de gemeente waardoor een deel van het bedrag als subsidie wordt uitgekeerd. Ook is het mogelijk een traplift te huren of deze in termijnen te betalen.

Er valt nog veel groei te behalen

Niet alle ouderen verdiepen zich echter in de mogelijkheden om hun mobiliteit te verbeteren. Slechts 5% van de ouderen maakt gebruik van motorische hulpmiddelen om hun mobiliteit te verbeteren. De verwachtingen zijn dat dit de komende jaren sterk zal verbeteren met naderende technologieën zoals bijvoorbeeld de zelfrijdende auto van Google.