Heb je een grote tuin? Zo benut je goed alle ruimte

vijver in de tuin

Heb je een grote achtertuin en weet je niet wat je er mee moet doen? Dan zou een vijver misschien wel een goede oplossing kunnen zijn. Vijvers zijn vaak redelijk groot en nemen dus een groot deel van de tuin in beslag. Een vijver is een echte eye catcher voor in de tuin. Het aanleggen van een vijver is een werk wat erg goed en precies moet gebeuren. Vooral het aanleggen van de vijverpompen is erg belangrijk. Een vijverpomp moet er voor zorgen dat het water schoon en gezond is, zodat de vissen een fijne leefomgeving hebben. Let er goed op dat je niet de vijver vol gooit met zoveel mogelijk vissen. Het is belangrijk dat de vissen genoeg leefruimte hebben. Teveel vissen zorgt voor vies en zuurstofarm water. Goede vijverbenodigdheden zijn dus erg belangrijk voor een gezonde vijver.

Een vijver aanleggen

Een vijver aanleggen begint altijd eerst met een plan. In dit plan ga je opschrijven en tekenen hoe de vijver eruit moet komen te zien en hoe groot die wordt. Ook is het belangrijk om te kijken wat de diepte van de vijver gaat worden. Wil je grote vissen in de vijver, dan is het aan te raden om een diepere vijver te maken. Wil je koikarpers houden, dan moet de vijver minimaal 150 centimeter diep zijn. Het aanleggen van een vijver is erg gemakkelijk zelf te doen, vooral als je een rechthoekige vijver wilt. Hier zijn namelijk kant-en-klare bakken voor te verkrijgen. Voor zo’n vijverbak hoef je alleen maar een gat te graven, als je de vijver in de grond wilt. Wil je de vijver op de grond laten staan, dan hoef je er alleen omheen te betegelen, of een andere oplossing om de bak goed vast te zetten.

Het onderhoud van een vijver

Mensen vragen zich vaak af waarom je nu een vijver wilt in de tuin, want het is toch zo veel werk om de vijver te onderhouden? Het onderhoud van een valt vaak mee, als je dit goed plant. Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen, is het zuurstofgehalte op peil houden, om de kwaliteit van de vijver te behouden. Ook is het voeren van de vissen erg belangrijk. Daarnaast moet je af en toe de vijverplanten snoeien, het organisch afval verwijderen, de bodem stofzuigen en de vijverfilter schoonmaken. Als je hier een goede planning voor maakt, dan valt het eigenlijk wel mee. Het is vooral erg belangrijk dat je dit onderhoud op tijd doet. Doe je dit niet, dan is er een kans dat de vissen verzwakken, of zelfs dood gaan.

Waarom een vijver in de tuin?

Een vijver in de tuin is voor de mensen die hier van houden erg leuk. Het is eigenlijk gewoon een hobby. Als je in de zomer in de tuin zit, geeft de vijver een rustgevend gevoel. Ook is een vijver een meerwaarde voor je tuin. Als je de vijver altijd goed onderhoudt, geeft dit je een goed gevoel, omdat de vijver er altijd goed bij staat. Het is dus echt een mooi onderdeel voor in de tuin. Voor je een vijver gaat aanleggen in de tuin, is het wel belangrijk om te kijken naar je budget. Een vijver aanleggen en onderhouden kan al snel redelijk prijzig worden.