Sinds januari 2015 is het voor winkelpanden, kantoorpanden en overige bedrijfspanden verplicht om een energielabel in bezit te hebben wanneer deze verkocht of verhuurd gaat worden. Voor woningen wordt nog een voorlopig energielabel afgegeven wat vooral gebaseerd is op het bouwjaar van de woning.

Helaas werkt dit voor bedrijfspanden niet zo. Wanneer het energielabel van een bedrijfspand bepaalt gaat worden zal er een adviseur ter plaatse moeten komen. Deze adviseur kijkt naar diverse aspecten van het pand waaronder naar het type glas, het soort isolatie, de manier van verwarmen en koelen en nog een aantal factoren. Deze constateringen worden ingevoerd in een speciaal rekensysteem waarna er een label uit komt.

Wanneer dit label ongunstig uitvalt kunt u kijken naar manieren om uw energielabel te verbeteren. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ glas of het toepassen van bepaalde isolatie. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om uw energielabel te verbeteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Toepassen van LED verlichting in het hele pand
  • Zonnepanelen plaatsen
  • Warmtepomp, HR 107 ketel of warmtelevering door derden installeren

De bij Energielabel-offertes aangesloten aanbieders kunnen u voorzien van een energielabel én van een adviesrapport waarin staat hoe u uw huidige energielabel zou kunnen verbeteren.  Deze aanbieders zijn ook allemaal BRL9500 gecertificeerd en zijn dus bevoegd om de labels op te nemen en te registreren.

In veel gevallen is het mogelijk om subsidies aan te vragen voor het verduurzamen van uw bedrijfspand. Zo kunt u bijvoorbeeld subsidie ontvangen op het aanschaffen van warmtepompen, pellet kachels, en zonneboilers.

Op deze manier wil de overheid stimuleren dat bedrijven hun gasverbruik verminderen.

Zo werken we allemaal mee aan een iets duurzamere wereld.

Over de auteur