Duurzaamheid en besparing doormiddel van een goed raamkozijn

raamkozijn

Waarom is een goed raamkozijn zo belangrijk?

Wanneer je naar een nieuw huis gaat kijken, zullen een van de eerste dingen waar je naar zal kijken hoeveel licht er in huis is en daarmee kijk je naar de ramen. Dat maakt ramen een van de meeste belangrijke onderdelen van je huis. Een raam is het losse ruit werk en het raamkozijn samen.

Tussen de binnen- en buitenkant van het huis zijn ramen erg kwetsbaar voor bijvoorbeeld vocht. Waterschade rond een raam duidt erop dat het kozijn niet goed functioneert of dat er water van buiten naar binnen lekt – wat er uiteindelijk toe leidt dat het hout rond het kozijn gaat rotten.

Naast het tegenhouden van vocht, kunnen kozijnen zorgen voor kostenbesparing en daarbij samenhangend duurzaamheid. Nu dat de maandelijkse kosten in het gemiddelde huishouden een stuk is gestegen, kijken we steeds meer en beter naar kostenbesparing. Daarnaast is het met de wereldwijde klimaatcrisis steeds meer aan de orde om ook rekening te houden met warmtebesparing en duurzaamheid. Hoe zit dat dan precies als je die twee wil combineren?

Kostenbesparing en duurzaamheid

De U-waarde van een kozijn geeft de isolatiewaarde aan. Dit wordt uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager de U-waarde van het kozijn is, hoe lager de kosten. Sinds 2012 zijn er in het bouwbesluit enkele eisen aangescherpt rondom de isolatiewaarde van kozijnen, ramen en deuren. Hiermee is de U-waarde voor nieuwbouw verlaagd naar 2.2 W/m2K.

Door te investeren in maatregelen tegen warmteverlies kun je veel onnodig energiekosten besparen. De kosten die je dan maakt, verdien je het uiteindelijk binnen een paar jaar alweer terug. Daarnaast is dit dus goed tegen de milieuvervuiling. Het grootste deel van het warmteverlies in huis gaat verloren via de ramen en de kozijnen. Isolatie van de kozijnen is dus van groot belang om het warmteverlies te beperking. Houten raamkozijnen zijn hiervoor een goede optie. Zijn jouw raamkozijnen al oud, laat er eens naar kijken en wellicht is het hout al aan het rotten. De meest betrouwbare en duurzame oplossing voor rottend hout is een volledige vervanging van het kozijn, omdat al het beschadigde hout wordt vervangen door 100% stevig hout.

Verschillen in Isolatiewaardes

Raamkozijnen worden in veel verschillende materialen gemaakt. Ieder materiaal heeft ook een andere isolatiewaarde. Hout heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 2,4 W/m2K. Indien het kozijn voorzien is van HR++ glas zal de U-waarde verder dalen, waardoor de besparing toeneemt. 

Een ander materiaal is kunststof. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld de laagste U-waarde. Deze zit tussen de 1 en 2,0 W/m2K. Ook wordt de productie van kunststof kozijnen steeds duurzamer en is de milieuscore daardoor gestegen met 40%. Verder zijn kunststof kozijnen volledig recyclebaar .

Aluminium scoort minder goed op U-waarde. De U-waarde van dit materiaal schommelt tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K.Wil je dus kosten besparen op isolatie in de raamkozijnen, kijk er dan vooral naar om een nieuw raamkozijn te kopen.