De toepassingen van multiplex platen in interieur en exterieurbouw zijn eindeloos

multiplex

Als handige doe-het-zelver heb je een passie ontwikkeld voor het maken van houten meubels. Steeds meer mensen weten je te vinden met specifieke aanvragen. Of het nu gaat om op maat gemaakte kasten voor in de slaapkamer, strak ontworpen boekenplanken of een hippe salontafel, met veel plezier breng jij uren door in je atelier om allerlei ontwerpen in elkaar te zetten. 

Afhankelijk van waar een klant naar op zoek is, gebruik je uiteenlopende soorten hout. Je bent echter fan van het werken met multiplex en gebruikt verschillende soorten van dit materiaal, naar gelang een meubelstuk aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo heb je in het verleden speciale kasten gemaakt van berken multiplex, maar je hebt bijvoorbeeld ook houten speelgoed op bestelling geleverd, waar je het bijzonder harde beuken multiplex voor hebt gebruikt. 

Platen van multiplex bestaan uit op elkaar gelijmde houtfineerlagen

Multiplex is een plaatsoort die bestaat uit een oneven aantal houtfineerlagen die op elkaar zijn gelijmd. Door sterke lijmen toe te passen krijg je stevige platen die je voor verschillende toepassingen kunt gebruiken. Vooral voor het vervaardigen van interieur is het gebruik van multiplex bijzonder handig omdat het zo makkelijk te bewerken is. Je kunt multiplex platen kopen die gemaakt zijn van verschillende soorten hout en de platen zijn leverbaar in verschillende diktes, afhankelijk van waar je de platen voor gaat gebruiken.  

Multiplex platen worden gemaakt van verschillende soorten hout 

Zo kun je platen van multiplex kopen die zijn gemaakt van berkenhout of populierenhout. Deze twee soorten zijn gemakkelijk te bewerken, splinteren vrijwel niet en zijn daarom met name populair voor het gebruik in interieurbouw. Multiplex platen gemaakt van Okoume bomen zijn bijzonder duurzaam en daarom zeer geschikt voor gebruik buiten. Maar er zijn ook multiplex platen verkrijgbaar van hardhout en beuken. Deze twee houtsoorten zijn erg hard en duurzaam en worden veel gebruikt voor constructief binnenwerk. Beiden soorten kunnen echter slecht tegen vocht en kunnen daarom alleen binnen gebruikt worden. 

De toepassingen van multiplex zijn zo uitgebreid dat je er veelvuldig gebruik van maakt. Ieder houttype heeft zijn specificaties en je hebt door de nodige ervaring feilloos aangeleerd welke soort multiplex geschikt is voor iedere opdracht. Naast meubels heb je bijvoorbeeld ook wanden geplaatst van multiplex of plafonds geïnstalleerd gemaakt van multiplex platen. Vanwege het gemak waarmee je multiplex platen kunt gebruiken en het probleemloos op maat zagen van het materiaal, is en blijft multiplex een van je favoriete materiaalsoorten om mee te werken!